Društvo

Lončar: Država će reagovati, sramota je da lekari preporučuju lek koji nije registrovan i koji se koristi u veterini

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2021

-

11:39

Lončar: Država će reagovati, sramota je da lekari preporučuju lek koji nije registrovan i koji se koristi u veterini
Lončar: Država će reagovati, sramota je da lekari preporučuju lek koji nije registrovan i koji se koristi u veterini - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Država će u narednim danima uraditi svoj deo posla, jer je velika bruka i sramota da lekari preporučuju lek koji nije registrovan, a koji se koristi u veterini, poručio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je istakao da je Srbija ozbiljna država, te stoga "ti lekari neće više biti u prilici da takve stvari rade, bar ne kao zvanični predstavnici zdravstvenog sistema".

Prema njegovim rečima, "ko god da su ti lekari i šta god da se dešava u njihovom mozgu, to po svim medicinskim pravilima ne sme da se dozvoli, prema tome država će reagovati u narednih par dana".

"Zamislite vi ste lekar koji leči decu, a preporučujete lek koji nije registrovan i koji se koristi u veterini. Plašim se da je to onda jedno ozbiljno krivično delo, prema tome, ovo je ozbiljna država koja će uraditi svoj deo posla", zaključio je Lončar.

Viber grupa u kojoj je promovisan ivermektin kao lek za kovid

Veliku pažnju javnosti prethodnih dana izazvala je kontroverzna viber grupa LRNE (Lekari i roditelji za nauku i etiku), u kojoj je medikament koji se najčešće koristi za lečenje parazita kod životinja promovisan kao lek za kovid. Reč je grupi koja broji više od 11.000 ljudi, uglavnom antivaksera, među kojima ima i zdravstvenih radnika koji promovišu "ivermektin" kao lek za koronu, iako se radi o leku koji je u Srbiji registrovan za veterinarsku upotrebu.

Zbog "neprimerenih aktivnosti u toj grupi" lekar iz Niša je razrešen dužnosti načelnika odeljenja u UKC Niš. U izjavi za Euronews Srbija mere protiv lekara najavila je i Lekarska komora. Oni su ukazali da Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisuje da je "zabranjeno pružanje zdravstvene zaštite od strane zdravstvenog radnika van zdravstvene ustanove, odnosno privatne prakse" (stav 2. član 160).

Zakon predviđa dalje da, "ako zdravstveni radnik postupi u suprotnosti sa stavom 2. ovog člana, nadležna komora zdravstvenih radnika zdravstvenom radniku oduzima licencu, u skladu sa zakonom".

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija