Društvo

Konstantinidis za Euronews Srbija o smeni lekara zbog viber grupe: To ne treba da ostane pojedinačni primer

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/11/2021

-

13:14

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije Georgios Konstantinidis smatra da treba zauzeti jedinstven stav prema svim lekarima koji se ne ponašaju u skladu sa preporukama savremene medicine. On je za Euronews Srbija naveo da smena načelnika odeljenja u Nišu, zbog učešća u vajber grupi koja promoviše lek "ivermektin" koji nije dozvoljen za ljudsku upotrebu, ne sme da ostane pojedinačni primer, već mora da se primenjuje na sve.

"Kao lekar pod Hipokratovom zakletvom ne mogu biti saglasan da se primenjuje lek koji nije registrovan od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva za ljudsku upotrebu, a posebno ne kod dece. Sa druge strane smatram da je potreban konsenzus prema svim oblicima ovakvog delovanja. Smena jednog načelnika biće nepravedna odluka ako ostane na pojedinačnom primeru", rekao je Konstantinidis.

Naglašava da mora postojati konsenzus o obrascu ponašanja koji se mora primenjivati prema svima koji se ne ponašaju u skladu sa preporukama savremene medicine.

Povodom toga što je Lekarska komora Srbije najavila da može doći do oduzimanja licence lekarima koji se bave medicinom van zdravstvene ustanove (u ovom slučaju viber grupa), Konstantinidis kaže da gubitak licence za lekare znači gubitak posla i gubitak hleba na određeni period za tu grupu ljudi.

"To jeste jedna od krajnjih mera koja se može primeniti prema nesavesnim lekarima koji zloupotrebe svoj položaj", rekao je on.

Smatra da Lekarska komora Srbije treba da primeni sve što je u delokrugu njene nadležnosti, te da tu podrazumeva i rad Suda časti.

"Možemo se složiti ili ne složiti sa tom odlukom (oduzimanje licence), ali je moramo poštovati. Ako je to gubitak licence neka to bude, ali da to važi za sve. Samo pojedinačni primeri neće biti dobra stvar i vodiće u dalje podele", zaključio je on.

Lončar: Država će reagovati

Prethodno je ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio da će država u narednim danima uraditi svoj deo posla, jer je, kako je naveo, velika bruka i sramota da lekari preporučuje lek koji nije registrovan, a koji se koristi u veterini. 

On je rekao da je Srbija ozbiljna država, te stoga "ti lekari neće više biti u prilici da takve stvari rade, bar ne kao zvanični predstavnici zdravstvenog sistema".

Prema njegovim rečima, "ko god da su ti lekari i šta god da se dešava u njihovom mozgu, to po svim medicinskim pravilima ne sme da se dozvoli, prema tome država će reagovati u narednih par dana".

"Zamislite vi ste lekar koji leči decu, a preporučujete lek koji nije registrovan i koji se koristi u veterini. Plašim se da je to onda jedno ozbiljno krivično delo, prema tome, ovo je ozbiljna država koja će uraditi svoj deo posla", zaključio je Lončar.

Veliku pažnju javnosti prethodnih dana izazvala je kontroverzna viber grupa LRNE (Lekari i roditelji za nauku i etiku), u kojoj je medikament koji se najčešće koristi za lečenje parazita kod životinja promovisan kao lek za kovid. Reč je grupi koja broji više od 11.000 ljudi, uglavnom antivaksera, među kojima ima i zdravstvenih radnika koji promovišu "ivermektin" kao lek za koronu, iako se radi o leku koji je u Srbiji registrovan za veterinarsku upotrebu.

Zbog "neprimerenih aktivnosti u toj grupi" lekar iz Niša je razrešen dužnosti načelnika odeljenja u UKC Niš. U izjavi za Euronews Srbija mere protiv lekara najavila je i Lekarska komora. Oni su ukazali da Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisuje da je "zabranjeno pružanje zdravstvene zaštite od strane zdravstvenog radnika van zdravstvene ustanove, odnosno privatne prakse" (stav 2. član 160).

Zakon predviđa dalje da, "ako zdravstveni radnik postupi u suprotnosti sa stavom 2. ovog člana, nadležna komora zdravstvenih radnika zdravstvenom radniku oduzima licencu, u skladu sa zakonom".

Komentari (1)

Александар Поповић

02.11.2021 14:51

Тако то бива када од самог почетка борбе против "короне" не постоји јасно утврђена и доследна стратегија. Захваљујући томе, намножило се сијасет антиваксера и шарлатана којима треба "захвалити" за изазвану збуњеност великог броја људи и великим заостатком у вакцинацији. Од "првака света у набавци вакцина", дошли смо до незавидног врха по броју оболелих и умрлих. Уколико у кривичном законику не постоји "дело против националног здравља", треба га хитно увести.

Srbija