Društvo

Nove mere ispraznile lokale: Kovid propusnice važe od 20 sati, većina ugostitelja skratila radno vreme

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/11/2021

-

21:46

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Večeras su stupile na snagu pooštrene mere o kovid propusnicama, te od 20 časova svi građani koji žele da uđu u bilo koji ugostiteljski objekat, kockarnicu ili kladionicu moraju da pokažu važeću potvrdu o vakcinaciji ili preležanoj bolesti, odnosno negativan PCR ili antigenski test.

Ko od gostiju ne bude poštovao odluku o važenju kovid propusnica od 20 sati, umesto kao do sada od 22 časa, moraće da plati kaznu.

Ugostitelji će moći da rade bez ograničenja, a propusnice će važiti od 20 sati do zatvaranja lokala.

Nove mere Krizni štab je doneo prošle nedelje zbog izuzetno loše epidemiološke situacije u zemlji. Naime, juče je od posledica virusa korona preminulo 69 pacijenata, a tako visok broj umrlih kovid pacijenata pojavio se samo u decembru prošle godine. 

Skadarlija prazna

Kako javljaju reporteri Euronews Srbija u Beogradu i Nišu, nove mere su gotovo ispraznile lokale.

Ugostitelji su bili nezadovoljni pre dve nedelje, a sada smatraju da nove mere predstavljaju još obzbiljniji udarac, sobzirom da su lokali prazni.

"Dosta ljudi se pridržava propisa. Bude gostiju, ranije već od 22 ne bude nikoga, tako će biti i sad od 20 sati. Problem je što uvek mi ugostitelji ispaštamo. Skadarlija je prazna", rekli su iz jedne kafane u boemskoj četvrti Beograda.  

Vlasnik restorana Pero Di Reda kaže da je pozitivno iznenađen brojem gostiju koji imaju propusnice.

"Mi smo već naglašavali gostima da do 22 sata mogu da sede u restoranu i da posle moraju da ga napuste ukoliko nemaju sertifikat. Kovid propusnice će možda smnjiti broj gostiju, ali će nam omogućiti da radimo nesmetano do 5 ujutro. Kolege su spremne za ovo, već smo se uigrali u prethodnom periodu", rekao je Di Reda za Euronews.

Ugostitelji skratili radno vreme

Predsednik Udruženja ugostitelja "Konstantin" iz Niša Bojan Mitić rekao je za Euronews Srbija  da će najveći broj ugostitelja u tom gradu skratiti radno vreme do 20 časova.

Za ovaj potez su se, kaže, pre svega, odlučili jer su kazne predviđene za kršenje mera rigorozne, a ugostitelji još imaju brojne dileme u vezi sa kontrolom kovid propusnica.  

Mitić kaže da je, nakon što su kovid propusnice prvi put uvedene, manje od pet odsto ugostitelja radilo nakon 22 sata i da će sada taj procenat verovatno biti i manji. 

Sve to, dodaje, otežava poslovanje jer su troškovi isti, a prihodi sa svakom novom uredbom sve manji, pa mnogi ugostitelji posluju na ivici održivosti. 

"Neki su morali i da otpuštaju radnike ili ih šalju na plaćeno, a neki su se odlučili da smanje plate zaposlenima", kaže Mitić.     

Da su ugostitelji promenili radno vreme potvrdio je i vođa smene Komunalne milicije u Nišu Nenad Grubiša.

"Ekipe su na terenu. U prve tri kontrole svi poseduju validne sertifikate", rekao je Grubiša.

 

Večeras na terenu 12 patrola komunalne milicije

Šef sektora za unutrašnju kontrolu komunalne milicije Ranko Šekularac izjavio je da je večeras, nakon što je na snagu stupila nova mera prema kojoj su kovid-propusnice obavezne u ugostiteljskim objektima od 20 sati, na terenu 12 patrola komunalne milicije i dva sanitarna inspektora.

Šekularac je u izjavi Tanjugu objasnio da se kontrola neće razlikovati od onoga što je komunalna milicija radila prethodnih dana, osim što su od večeras obuhvaćeni objekti igara na sreću, kao što su kladionice i kazina.

Naveo je da su u prvom talasu kontrole poštovanja obaveze posedovanja kovid-prousnica, koja je na snagu stupila 23. oktobra, komunalni milicajci delovali preventivno i edukovali kovid redare kako da obezbede kontrolu jer je to obaveza pružalaca usluga.

Šekularac je rekao da je broj kršenja mera u odnosu na broj kontrolisanih objekata relativno mali.

Kazne od 5.000 do 300.000 dinara

Da li se sprovode protivepidemijske mere, uključujući i kovid propusnice, na terenu trenutno kontroliše 46 inspekcija sa 2.400 inspektora i komunalna milicija.

Predviđene novčane kazne za one koji ne poštuju mere su 300.000 za pravna lica, 150.000 za preduzetnike, za odgovorna lica 50.000 dinara, kovid redara 30.000 dinara, a za fizička lica 5.000 dinara.

U Srbiji je mera o kovid propusnicama uvedena 20 oktobra, kada je važila od 22 časa za sve koji borave u  restoranima, kafićima, barovima i sličnim objektima.

Kovid propusnica je potvrda da ste zaštićeni od virusa na jedan od tri načina: da ste primili vakcinu protiv virusa korona, da ste preležali kovid (u prethodnih sedam meseci), ili da imate negativni rezultat PCR testa (ne stariji od 72 sata) ili antigenskog testa(ne stariji od 48 sati).

Povećan odziv za vakcinaciju

Nadležni kažu da je uvođenje kovid propusnica povećalo odziv za vakcinaciju i da je sada u Srbiji vakcinisano 55 odsto odraslog stanovništva.

U niškom Domu zdravlja potvrđeno je za Euronews Srbija da je došlo do povećanja broja vakcinisanih prvom dozom u odnosu na prethodni period.

Pre uvođenja kovid propusnica za dobijanje prve doze dnevno se javljalo od 150 do 200 ljudi, a da poslednjih dana dolazi oko 300 građana da se vakcinišu, najviše uzrasta od 18 do 30 godina, kažu u ovoj ustanovi.

Tako je u ponedeljak 18. oktobra 2021. prvom dozom vakcinisano 176 građana, a nedelju dana kasnije u danu je vakcinisano 262 građana, od toga 200 uzrasta od 18 do 30 godina.

Među vakcinisanima koji su zaposleni, najviše njih radi u ugostiteljskim objektima i javnim preduzećima, navode iz niškog Doma zdravlja.  

 

Komentari (0)

Srbija