Društvo

Novi korona presek: Broj preminulih i dalje visok

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/11/2021

-

15:11

Novi korona presek: Broj preminulih i dalje visok
Novi korona presek: Broj preminulih i dalje visok - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je tokom poslednja 24 sata na novi koronavirus testirano 16.799  ljudi, od čega je pozitivno njih 4.348. Od posledica bolesti kovid 19 preminulo je 67 osoba.

Na respirator je prema poslednjim podacima priključeno 270 osoba, a ukupno je hospitalizovan 6.661 pacijent.

Podsetimo, prethodnog dana testirano je 13.386 osoba ljudi, od čega je pozitivno bilo njih 3.888, a preminulo je 69 osoba.

Od večeras posle 20 sati kovid propusnice su obavezne u svim ugostiteljskim objektima, ali i kladionicama, kockarnicama. Krizni štab za borbu protiv virusa korona odlučio je da se važenje kovid propusnica produži za dva sata - umesto od 22 sata, obavezne su od 20 sati. 

Kovid propusnica je potvrda da ste zaštićeni od virusa na jedan od tri načina: da ste primili vakcinu protiv virusa korona, da ste preležali kovid (u prethodnih sedam meseci), ili da imate negativni rezultat PCR testa (ne stariji od 72 sata) ili antigenskog testa(ne stariji od 48 sati).

Stiže lek kompanije "Fajzer"

Takođe, u Srbiju stiže eksperimentalni lek za lečenje koronavirusa, koji je razvila američka kompanije "Fajzer". Istraživanja su pokazala da lek smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo za 89 odsto.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za RTS da je potpisan ugovor sa predstavnicima te kompanije o distribuciji tog leka Srbiji.

Ovaj lek blokira enzim koji je potreban koronavirusu da bi se umnožavao. Kao rezultat toga-smanjuje se i smrtnost i hospitalizacija. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija