Društvo

Od večeras kovid propusnice važiće od 20 sati – na terenu 2.400 inspektora, kazne od 5.000 do 300.000 dinara

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

08/11/2021

-

07:08

Od večeras kovid propusnice važiće od 20 sati – na terenu 2.400 inspektora, kazne od 5.000 do 300.000 dinara
Od večeras kovid propusnice važiće od 20 sati – na terenu 2.400 inspektora, kazne od 5.000 do 300.000 dinara - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Od večeras posle 20 sati kovid propusnice su obavezne u svim ugostiteljskim objektima, ali i kladionicama, kockarnicama. Krizni štab za borbu protiv virusa korona odlučio je da se važenje kovid propusnica produži za dva sata - umesto od 22 sata, obavezne su od 20 sati. 

Kovid propusnica je potvrda da ste zaštićeni od virusa na jedan od tri načina: da ste primili vakcinu protiv virusa korona, da ste preležali kovid (u prethodnih sedam meseci), ili da imate negativni rezultat PCR testa (ne stariji od 72 sata) ili antigenskog testa(ne stariji od 48 sati).

Zbog velikog broja zaraženih na dnevnom nivou medicinski deo Kriznog štaba ne poslednjoj sednici, održanoj u četvrtak 4. novembra, tražio je da kovid propusnice važe 24 sata, ali i delimično zatvaranje koje podrazumeva desetodnevno skraćenje radnog vremena do 17 sati. Duže bi radile samo benzinske pumpe, apoteke i prodavnice prehrambene robe.

Pedijatri u Kriznom štabu tražili su i da đaci pređu deset dana na onlajn nastavu, ali je pronađeno kompromisno rešenje da se jesenji raspust produži još tri dana i da traje od 8. do 12. novembra i da sa vikendima đaci imaju pauzu od devet dana. 

Kon: Nisam zadovoljan

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je da nije zadovoljan donetim odlukama i da je jasno da sve ono što lekari traže duže od mesec dana nije prihvaćeno.

"Kako mogu da budem zadovoljan? Tražili smo da, ako nije moguće da dođe do desetodnevnog delimičnog zatvaranja, makar usledi uvođenje kovid propusnica koje će važiti 24 sata. Ni to nije prihvaćeno. Nisam ja ličnost koja je nezadovoljna zato što je neko ne sluša, već smatram da ono što je usvojeno nije dovoljno za reagovanje u ovako teškoj situaciji u kojoj se nalazimo”, naglasio je dr Kon za Politiku nakon sednice Kriznog štaba.

Nezadovoljni su i drugi lekari u Kriznom štabu. Smatraju da sa postojećim protivepidemijskim merama - obavezna maska u zatvorenom, distanca, dozvoljena okupljanja do 500 ljudi, kovid propusnice posle 20 sati, nisu dovoljne da se preseče lanac prenošenja virusa. Posebno ako se ima u vidu da je poslednjih sedam nedelja broj novozaraženih na izuzetno visokom nivou - između 5.000 i 8.000 novoinficiranih. 

Međutim, mera o kovid propusnicama koje bi važile 24 sata nije doneta, a posle sednice Kriznog štaba je odlučeno da se mere koje su na snazi moraju "potpuno staviti pod kontrolu".

A da li se sprovode protivepidemijske mere, uključujući i kovid propusnice, na terenu trenutno kontroliše 46 inspekcija sa 2.400 inspektora i komunalna milicija.

Predviđene novčane kazne za one koji ne poštuju mere su 300.000 za pravna lica, 150.000 za preduzetnike, za odgovorna lica 50.000 dinara, kovid redara 30.000 dinara, a za fizička lica 5.000 dinara.

Kovid propusnice

Kovid propusnice uvedene su u ugostiteljske obekte 23. oktobra posle 22 sata. Ugostitelji i gosti imali su dva dana da se prilagode, jer se sa naplatom kazni krenulo 25. oktobra.

Mnogi ugostitelji skratili su radno vreme do 22 sata, jer im zaposeni nisu imali kovid propusnice - nisu vakcinisani, a komplikovano je da se testiraju na svaka dva, odnosno tri dana.

Nadležni kažu da je uvođenje kovid propusnica povećalo odziv za vakcinaciju i da je sada u Srbiji vakcinisano 55 odsto odraslog stanovništva.

U niškom Domu zdravlja potvrđeno je za Euronews Srbija da je došlo do povećanja broja vakcinisanih prvom dozom u odnosu na prethodni period.

Pre uvođenja kovid propusnica za dobijanje prve doze dnevno se javljalo od 150 do 200 ljudi, a da poslednjih dana dolazi oko 300 građana da se vakcinišu, najviše uzrasta od 18 do 30 godina, kažu u ovoj ustanovi.

Tako je u ponedeljak 18. oktobra 2021. prvom dozom vakcinisano 176 građana, a nedelju dana kasnije u danu je vakcinisano 262 građana, od toga 200 uzrasta od 18 do 30 godina.

Među vakcinisanima koji su zaposleni, najviše njih radi u ugostiteljskim objektima i javnim preduzećima, navode iz niškog Doma zdravlja.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija