Društvo

Kako antivakseri pokušavaju da prevare sistem: Kovid propusnice za 300 evra, lažni sertifikati i fotošop

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/11/2021

-

21:33

Kako antivakseri pokušavaju da prevare sistem: Kovid propusnice za 300 evra, lažni sertifikati i fotošop
Kovid propusnica - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medićini

veličina teksta

Aa Aa

Od kako su uvedeni kovid sertifikati i potvrde o vakcinaciji, postoje pokušaji da se ovakvi dokumenti falsifikuju ili zloupotrebe. Različiti su načini na koji se to radi, od pokušaja lažiranja kovid sertifikata, do izdavanja pravih sertifikata, ali na nelegalan način.

S obzirom na to da je nedavno i Krizni štab u Srbiji doneo odluku prema kojoj ove dokumente moraju da poseduju svi koji žele da posećuju ugostiteljske objekte posle 20 časova, može se očekivati i da će biti više onih koji će pokušati da dođu do propusnica putem "mutnih radnji". 

Iz Lekarske komore Srbije su za Euronews Srbija rekli da nemaju nikakva saznanja o izdavanju lažnih digitalnih zelenih sertifikata ili lažnih potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv koronavirusa.

Uprkos tome, muškarac koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za Euronews Srbija da je u jednoj medicinskoj ustanovi u Beogradu moguće pribaviti zvaničan kovid sertifikat bez prave vakcinacije. On je govorio o tome kako "šema" funkcioniše.

Prvo je otišao u dom zdravlja kao da će zaista i da primi vakcinu, gde je medicinskom tehničaru i doktoru platio 300 evra. U zamenu za taj novac, medicinski tehničar, umesto ubrizgavanja vakcine, "špricnuo" je pored njega, istrošivši na taj način jednu dozu vakcine, bez da cepivo zaista ubrizga u organizam. Podaci su, potom, uneti u sistem, a on je samo podigao kovid sertifikat sa eUprave kao da je uredno primio vakcinu iako se to, naravno, nije desilo.

Povodom ovakvih navoda, ranije se oglasio i virusolog Milanko Šekler.

"Pojavili su se 'genijalci' koji prodaju i kupuju lažne kovid propusnice i to se naplaćuje 200, 300 evra. Predlažem kaznu, 300 evra – 300 dana zatvora, jedan evro da pojede tri puta dnevno po hleb i popije čaše vode. Dajte 300 evra nagradu da se prijavi ko to radi", rekao je Šekler gostujući na Prvoj TV.

Euronews/Maja Repić

 

Kupovanje lažnih kovid sertifikata, međutim, nije jedini pokušaj "prevare sistema". Onima koje komunalna milicija "uhvati" bez kovid propusnice u lokalima nakon 20h, piše se prekršajni nalog u iznosu od 5.000 dinara, dok kovid redara čeka kazna od 30.000. 

Komunalna policija je 10. novembra saopštila da su se pojavili prvi slučajevi falsifikovanih dokumenata prilikom pregleda QR kodova u ugostiteljskim objektima.

"Izvršili smo legitimisanje lica - pregledom lične karte i kovid sertifikata, i ustanovili da je to kovid sertifikat druge ženske osobe, a prilikom provere videli smo i razlike u prezimenu i matičnom broju, QR kod je bio ispravan, ali se vodio na drugo lice", rekao je Predrag Antović iz Komunalne milicije za RTS.

Hapšenje zbog lažnih sertifikata na Sajmu

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek je nedavno za Euronews Srbija, govoreći o tome zašto se priznaju samo kovid sertifikati iz državnih ustanova, istakao da je glavni razlog za to smanjenje šanse za eventualnu zloupotrebu.

Đerlek je podsetio na martovske situacije sa vakcinalnog punkta na beogradskom Sajmu, kada su dve osobe privedene zbog falsifikovanja kovid sertifikata. U pitanju su bili volonteri koji su na Sajmu radili na unosu podataka u sistem, a koristili su taj položaj kako bi podatke o vakcinaciji i revakcinaciji građana upisivali bez njihovog prisustva. Kod jednog volontera su pronađene četiri lažne potvrde o vakcinaciji.

Kod drugog, policija je pronašla dve falsifikovane potvrde. On je naposletku, priznao da je sebi, svom fizioterapeutu i njegovoj supruzi napravio lažne potvrde o vakcinaciji i revakcinaciji, jer, kako je obrazložio, "oni ne žele da se vakcinišu, ali žele da putuju".

Tanjug/Tara Radovanović

 

Koordinator punktova za vakcinaciju protiv koronavirusa u Beogradu Zoran Bekić, međutim, tvrdi da sada ovakva situacija nije moguća.

"Takve stvari su strašne i nedopustive i direktno ugrožavaju javno zdravlje. Nakon slučajeva koji su se dogodili, sada se vrši temeljna provera i kontrola. Vakcinacija se odvija samo u jednoj hali i odgovorno tvrdim da je nemoguće da se tako nešto dogodi kod nas", rekao je Bekić za list Informer, dodajući da u celom sistemu učestvuju IT stručnjaci, doktori i medicinske sestre, pa je preveliki rizik za bilo kakve zloupotrebe.

Lažni PCR testovi

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) u poslednjih godinu i po dana u Srbiji, u dva odvojena postupka, procesuiralo je 12 osoba – pripadnika kriminalnih grupa koje su izrađivale lažne PCR testove, izvestila je Politika.

Šest pripadnika organizovane kriminalne grupe uhapšeno je 16. avgusta 2020. godine i kod njih je nađeno 16 falsifikovanih PCR testova. Svi oni su pravosnažno osuđeni. Drugih šest osoba privedeno je u aprilu prošle godine, a epilog ovog hapšenja je pet pravosnažnih presuda zbog falsifikovanja i prodaje lažnih PCR testova.

Kazne za ovo delo se, prema zakonu, kreću u rasponu od tri meseca do osam godina zatvora u zavisnosti od toga da li je reč o organizatoru ili saradniku.

Takođe, kako piše Blic, tržište prodaje falsifikovanih PCR testova na internetu u Srbiji raste, a policija je otkrila i slučajeve u kojima su trgovci ovim lažnim dokumentima čak falsifikovali i adrese državnih institucija. Naime, adresa sa koje oni šalju test svojim klijentima na prvi pogled slična je originalnoj. Razlika je samo u crtici.

profimedia

 

Lažna adresa koju su falsifikatori napravili za potrebe prevare glasi obaveštenja@euprava-gov.rs, dok je zvanična obaveštenja@euprava.gov.rs. Falsifikatori od klijenata traže lične podatke i mejl adresu na koju bi poslali test, kao i datum za kada je dokument potreban.

Posle dokaza o uplaćenih oko 30 evra, falsifikatori klijentu šalju lažni nalaz. Lažna potvrda je na prvi pogled identična onoj koja se dobija od Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut" i na kojoj se takođe nalazi kod za skeniranje. Ali, na falsifikatu ovaj kod vodi na lažnu stranicu RFZO koja obaveštava da je reč navodno o validnom testu. Jedini originalni PCR testovi dobijaju se u državnim ustanovama koje su akreditovane za tu namenu.

Prodaja fotošopiranih kovid sertifikata

Kako su još u avgustu stručnjaci kompanije za kibernetičku bezbednost Check Point rekli za Euronews, za samo nekoliko meseci broj ljudi koji prati naloge koji prodaju fotošopovane kovid sertifikate, porastao je i za nekoliko desetina hiljada u Evropi i svetu.

Prostom pretragom na Telegramu možete videti da na skoro svakom evropskom jeziku postoji neki kanal koji se bavi ovom ilegalnom aktivnošću. Još tada je portal Euronews Srbija poslao upit jednom od takvih naloga, a odgovor smo dobili već za nekoliko minuta.

Sa jednog kanala su nam nudili nam dva kovid sertifikata za 150 evra. Sa drugog naloga su nam rekli da bismo za jedan kovid sertifikat, za koji su tvrdili da dolazi "direktno iz italijanskog ministarstva zdravlja", platili takođe 150 evra.

Lažni PCR testovi su se pravili i u Srbiji - krajem maja je policija uhapsila jednog muškarca zbog postojanja osnovane sumnje da je od februara 2021. koristećni lažne podatke do kojih je došao iz javno dostupnih podataka baze APR-a.

On je, naime, napravio i registrovao domen koji je koristio kao bazu za falsifikovanje negativnih PCR testova, a zatim ih prodavao po ceni od 4.000 dinara.

Komentari (0)

Srbija