Društvo

Novi predsednik UNS-a Živojin Rakočević

Komentari

Autor: Euronews

30/05/2021

-

12:59

Novi predsednik UNS-a Živojin Rakočević
Novi predsednik UNS-a Živojin Rakočević - Copyright Printscreen YouTube/RTV KIM

veličina teksta

Aa Aa

Za novog predsednika Udruženja novinara Srbije (UNS) izabran je Živojin Rakočević, rečeno je danas na Izbornoj skupštini UNS-a u Beogradu.

Rakočević je dobio 263 glasa čime je pobedio svog protivkandidata Vladimira Radomirovića koji je imao 241 glas, a koji je inače do sada bio na čelu UNS-a. Kako je rečeno, nevažećih je bilo pet glasačkih listića, prenosi Tanjug.

Rakočević se zahvalio članovima Skupštine UNS-a i rekao da on nije  čovek podele i da je jasno da UNS ima duboki, istinski, profesionalni potencijal.

"Hvala vam što ste prepoznali taj potencijal i što ste glasali za njega", rekao je Rakočevič obraćajući se prisutnima na Izbornoj skupštini UNS-a u Beogradu.

Upitan šta će mu kao novom predsedniku UNS-a biti prioriteti, Rakočević je odgovorio da će to biti "normalna komunikacija" i da se čuje glas lokalnih, poniženih, marginalnih ljudi.

"To su ljudi koji na lokalu nose teret slobode, koji su u stanju da se izbore sa onima koji im ugrožavaju slobodu na dnevnom nivou", rekao je Rakočević i istakao da je suština UNS-a da kroz njega progovore upravo ti ljudi.

UNS je dobio i članove Nadzornog odbora i Suda časti, a kada je u pitanju izbor za članove Upravog odbora odlučeno je da se glasanje ponovi danas. Razlog za to je što je, kako je rečeno, konstatovano da se u kutiji za izbor članova Upravog odbora nalaze dva glasačka listića više od onih koji su glasali, zbog čega se glasovi nisu ni sabirali.

Na Izbornoj skupštini Udruženja novinara Srbije, koja je počela juče pre podne u hotelu Jugoslavija, u uzavreloj atmosferi tek oko 21 sat uveče su podeljeni glasački listići.

Na glasačkom listiću se ipak našlo i ime Živojina Rakočevića, iako je njegovu kandidaturu sredinom maja odbila Kandidaciona komisija tog udruženja.

Kandidat za predsednika, osim  Rakočevića, bio je aktuelni prvi čovek UNS-a Vladimir Radomirović.

Radomirović je predložio, a skupština usvojila predlog da i direktor Doma kulture u Gračanici Rakočević bude kandidat.

Radomirovićevo obrazloženje bilo je da želi da Udruženje bude jedinstveno, a da će pitanje usklađivanja Statuta UNS i Kodeksa novinara „doći na dnevni red“.

 

 

Komentari (0)

Srbija