Društvo

Patrijarh Porfirije u Zagrebu pozvao vernike da se pomole za stradale i nestale u Vukovaru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/11/2021

-

12:10

Patrijarh Porfirije u Zagrebu pozvao vernike da se pomole za stradale i nestale u Vukovaru
Patrijarh Porfirije - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Na liturgiji održanoj danas u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije pozvao je vernike da zapale sveće za sve stradale i nestale u Vukovaru, preneo je portal Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj.

"Ovih dana vrši se pomen i sećanje na one koji su postradali u Vukovaru. Upravo u jevanđeoskom kontekstu, u pozivu Božjem da služimo Hristovoj volji, a to znači modelu savršenog čoveka, čoveka slobode, vere, ljubavi i nade, gde nas Gospod poziva da služimo svetu i da njegov sistem vrednosti bude i naš, sećamo se svih postradalih nevinih žrtava u Vukovaru. Molim vas da, kao i svake godine, upalimo jednu molitvenu sveću za sve koji su tamo postradali. Kao i da uputimo molitvu za sve koji su nestali i kojima se ne zna grob",  kazao je patrijarh Porfirije, navodi portal Novosti.

On je pozvao vernike i da upute molitvu kao izraz vere i ljubavi prema čoveku kao takvom, da budemo ljudi mira, da volimo druge i različite i tim putem afirmiramo sebe, jer samo kroz deljenje postajemo bogatiji.

Porfirije je istakao da je vera prostor autentičnog i pravog života kao i da se iz vere u Hristovu reč gradi specifičan sistem vrednosti.

"Molitva pre svega preobražava nas", kazao je Porfirije, naglasivši da moleći se za one koji nam čine nepravdu jačamo i sami sebe, počinjemo se gledati drugačije, ne pomišljamo na osvetoljubivost i zlopamćenje. "Tako se i onaj kraj nas menja, postaje drugačiji i više nam ne smeta".

Komentari (0)

Srbija