Društvo

Uradili ste test na antitela, a ne možete do propusnice? Lončar kaže da je ovo jedina referentna laboratorija

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2021

-

15:53

Uradili ste test na antitela, a ne možete do propusnice? Lončar kaže da je ovo jedina referentna laboratorija
Uradili ste test na antitela, a ne možete do propusnice? Lončar kaže da je ovo jedina referentna laboratorija - Copyright Pixabay; E-Stock/Darja Balšić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je Institut za primenu nuklearne energije (INEP) jedina referentna ustanova u Srbiji koja može da izdaje sertifikat za antitela.

"Za sada priznajemo samo sertifikat i rezultate antitela dobijene iz INEP-a, jer moramo da garantujemo pouzdanost rezultata. INEP ispunjava sve uslove, ne želimo da se brukamo ni pred sobom ni pred svetom", odgovorio je Lončar na pitanje novinara vezano za probleme građana oko dobijanja digitalnog sertifikata, a uradili su test na antitela u privatim laboratorijama.

Nijedna privatna laboratorija nema dozvolu za proveru antitela posle preležane korone da bi se prihvatili ti rezulati, pa onda ni nadležni u Evropi, rekao je ministar nakon predstavljanja nove faze pomoći SAD vredne 3,7 miliona dolara namenjene borbi protiv kovida u Srbiji.

Lončar je dodao da je važno da se smanji prostor za zloupotrebe, koje postoje i u svetu, i da rezultat gde god na svetu, u SAD, EU i kad god bude proveravan, bude isti.

"Kada nam i druge laboratorije budu garantovale takve rezultate prihvatićemo", rekao je Lončar i naglasio da je to u interesu svih.

Ministar je naglasio da je cilj, kada je reč o potvrdama da ljude ubede da ne beže od istine, da ne gledaju kako da dođu do potvrde, već da izaberu jednostavniji put - da se vakcinišu.

Ambasador Entoni Godfri podsetio je da SAD podržavaju INEP, da će deo novca od druge faze pomoći ići na INEP, na proširenje kapaciteta i obim, kao i u još tri instituta.

Lončar je dodao i da će sutra ili do petka saopštiti informacije o broju vakcinisanih ljudi koji su umrli od koronavirusa.

Deo od 3,7 miliona dolara - 1.75 miliona, USAID daje za zajednicku inicijativu “Zajedno protiv Covid-a”, kroz koju će UNDP nabaviti dijagnosticku opremu i pružiti podršku INEP-u, Batutu, Institutu za molekularnu genetiku i geneticko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu i Istraživacko-razvojnom institutu za veštacku inteligenciju Srbije.

Za dodatnu podršku promociji vakcinacije u Srbiji USAID je izdvojio i 1,95 miliona dolara.

Ambasador Godfri podsetio je da su SAD sa ovih 3,7 miliona za Srbiju izdvojili 9,1 miliona dolara.

Komentari (0)

Srbija