Društvo

Beograd dobija Obalu jasenovačkih žrtava

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/11/2021

-

17:41

Beograd dobija Obalu jasenovačkih žrtava
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda na današnjoj sednici usvojila je inicijativu Aleksandra Vučića u svojstvu građanina, da se leva obala reke Save od Brankovog mosta do mosta Gazela nazove Obalom jasenovačkih žrtava.

 Vučić je u inicijativi naglasio koliko je važno da pamtimo i štitimo uspomenu na naše stradalnike iz sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu.

"Sistem koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu, koji je funkcionisao u okviru Nezavisne Države Hrvatske, predstavlja najstrašniji simbol stradanja pripadnika srpskog, jevrejskog, romskog, kao i drugih naroda tokom trajanja Drugog svetskog rata na području Jugoslavije. Osećajući ljudsku potrebu da, tokom ove tužne 80. godišnjice uspostavljanja tog najstrašnijeg gubilišta na nekadašnjim jugoslovenskim i jednog od najužasnijih na sveukupnim evropskim prostorima tokom Drugog svetskog rata, u svojstvu građanina Republike Srbije doprinesem očuvanju sećanja na njihovu nevinu žrtvu, a nakon obavljenih konsultacija sa stručnjacima Muzeja žrtava genocida, upućujem zvaničan predlog da se leva obala reke Save, na potezu od mosta Gazela, pa sve do Brankovog mosta, nazove Obalom jasenovačkih žrtava. To je najmanje što možemo učiniti kako bismo očuvali dostajstveno sećanje na žrtve genocida počinjenog nad srpskim narodom, kao i na žrtve Holokausta i Samudaripena", deo je inicijative Aleksandra Vučića.

Članovi Komisije usvojili su inicijative Gorana Vesića, podnete u svojstvu građanina, da se u Beogradu imenuju ulice princeze Olivere, kneza Pavla Karađorđevića, cara Justinijana Prvog i cara Iraklija.

Komentari (0)

Srbija