Društvo

"Žuti karton za EU": Predstavnici udruženja "Kreni promeni" razgovarali sa Žiofreom o projektu Jadar

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2021

-

20:42

"Žuti karton za EU": Predstavnici udruženja "Kreni promeni" razgovarali sa Žiofreom o projektu Jadar
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici udruženja "Kreni promeni" razgovarali su večeras sa zvaničnicima Delegacije EU u Srbiji o projektu Jadar, a tom prilikom aktivisti su ispred sedišta Delegacije održali preformans "Žuti karton za EU, Srbija nije na prodaju", kojim su poručili da su protiv dolaska Rio Tinta u Srbiju.

Nakon sastanka sa ambasadorom Emanuelom Žiofreom, predstavnik udurženja Savo Manojlović, dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić, naučni savetnik Instituta za hemiju Dragana Ðorđević, profesorka Biloškog fakulteta Ljiljana Tomović i glumica Bojana Novaković, rekli su novinarima da su zadovoljni razgovorima.

Naveli su da su predstavnicima EU predočili na koliko nivoa postoji nezadovoljstvo projektom Jadar.

Dodali su da su im predali dokumenaciju, uključujuću i onu iz SANU, koja, kako tvrde, potkrepljuje štetnost projekta.

"Ambasadoru EU predočili smo razorne ekološke i socijalne posledice koja bi imala realizacija projekta, izrazili smo zabirinutost, jer projekat dovodi u pitanje suverenitet na delu teritorije", rekao je Ristić i podsetio na problem procesa raseljavanja građana.

Tanjug/Zoran Žestić

 

 

Manojllović je rekao da žele da predstavnici EU budu svesni da bilo kakvu podršku projektu kopanja litijuma smatraju nedopustivom.

"Moraju biti potpuno svesni da podrška Rio Tintu ili bilo kojoj drugoj kompaniji neće proći bez posledica po EU, popularnost će biti u skladu sa tim", rekao je Manojlović i naveo da su im sagovornici obećali da će razmotrili problem, te da od toga više nisu ni očekivali.

Aktivisti, njih tridesetak, ispred zgrade delegacije EU na Novom Beogradu, istaklli su i transparent "Rio Tinto, marš sa Drine" i pozvali građane na proteste sutra i u sredu.

Tvrde da je peticiju potpisalo 230.000 građana, da su uz njih SANU, brojni eksperti, profesori, glumci, umetnici, pisci...

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija