Društvo

TRAGEDIJA U LEŠTANIMA Dvoje radnika poginulo u seriji eksplozija u fabrici raketa i raketnog goriva, 16 povređenih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/11/2021

-

14:25

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Dve osobe su poginule, a 16 ih je povređeno u eksploziji u magacinu površine 240 metara kvadratnih metara fabrike EdePro u kome je bilo uskladišteno 500 raketa sa po 30 kilograma raketnog goriva u Leštanima, rekao je Miloš Majstorović, komandant vatrogasne brigade Beograd.

Majstorović je naveo da je na licu mesta bilo 11 vatrogasnih vozila sa 36 vatrogasaca, a sam pogon je zapošljavao oko 40 radnika u ovoj smeni.

"U ovom trenutku situacija je stabilizovana, naše ekipe sa policijom i Hitnom pomoći ostaju do daljeg. Dežura 16 vatrogasaca. Uzrok će se znati u narednih nekoliko dana, i pošto se obave uviđaji", naveo je Majstorović.

Euronews TV

Povređeni su kolima Hitne pomoći zbrinuti u Urgentnom centru i Vojnomedicinskoj akademiji. U Urgentnom je odmah nakon eksplozije zbrinuto devet povređenih, od čega dvoje teže, rečeno je Euronews Srbija ovog popodneva, a prema najnovijim informacijama, taj broj se povećao na 13 pacijenata. Dr Bojana Uzelac rekla je večeras u izjavi za TV Pink da se uglavnom radi o mlađim pacijentima koji su bili u smeni u trenutku eksplozije.

Nakon eksplozije u fabrici u Leštanima, u Urgentom centru zbrinuto je 13 pacijenata uglavnom sa lakšim telesnim povredama, dok dva pacijenta imaju teške telesne povrede, izjavila je večeras doktorka Bojana Uzelac.

U Hitnoj pomoći u Grockoj navode da povređeni imaju opekotine, da su se nagutali dima i da su zbog toga zbrinuti na toksikologiji.

"Postoji mogućnost udisanja tih štetnih gasova i ima pacijenata koji su se žalili na tegobe u grudima i oni su prevezeni na toksikologiju", rekli su u Hitnoj Grocka za Euronews Srbija. 

U fabrici EDePro, u kojoj se, između ostalog, proizvodi rakerno gorivo različitih tipova i namena danas je nakon 14 časova odjeknula serija eksplozija. U fabrici su u tim trenucima bili i radnici, a ceo rejon oko fabrike je potpuno blokiran. 

Fabrika je u saopštenju koje je potpisao Branislav Jojić, generalni direktor, potvrdila da je došlo do eksplozije u skladištu gotovih proizvoda.

Euronews TV

"Trenutno pružamo pomoć u evakuaciji i pomoći našim zaposlenima", navela je kompanija.

"Svi naši ljudski napori i svi raspoloživi resursi su orijentisani na evakuaciju i pružanje pomoći zaspolenima. Kompanija u potpunosti sarađuje sa svim hitnim službama na terenu i pruža svu moguću podršku", navodi se u saopštenju.

Twitter/@doktorzarock

 

Kako je za Euronews Srbija rekao Petar Vojinović, glavni i odgovorni urednik vazduhoplovnog portala Tango Six ova kompanija je regionalni lider u proizvodnji, pre svega raketnih i turbomlaznih pogonskih grupa - motora za razne projektile, manje vazduhoplovne bespilotne etelice, a počeli su od raketnih goriva raznih tipova i namena. 

On navodi da kompanija ispunjava sve neophodne standarde za ovu vrstu proizvodnje, i da je sve to kontrolisala država. 

twitter/@ChristianAgnost

Prve nepotvrđene informacije pokazuju da je, kako prenose pojedini mediji, eksplodiralo raketno gorivo, dok se, prema drugim izvorima, sumnja da su eksplodirale rakete. Zvaničnih informacija o uzrocima eksplozije za sada nema, a istraga je u toku. 

Euronews TV

Oblak belog dima koi se nakon eksplozije širio iznad Bubanj Potoka i bio je vidljiv iz mnogih delova Beograda.

Euronews

 

 

Na snimcima koji su podeljeni na društvenim mrežama može se čuti i serija detonacija koja je odjekivala nakon eksplozije.

E-Stock/Koča Sulejmanović

 

 

Kako je rečeno u MUP-u za Tanjug, u fabrici koja pravi rakete za protivgradnu obranu došlo je do nekoliko eksplozija.

E-Stock/Koča Sulejmanović

 

 

Odmah posle eksplozije poslato je devet vozila sa 36 vatrogasaca, a zatim i pojačanje, prenosi Tanjug.

I na fotografijama do kojih je Euronews Srbija došao, može se videti gust oblak dima.

Euronews Srbija

 

U MUP za Euronews Srbija kažu da je uviđaj u toku.

Kompanija "Edepro", inače, bavi se proizvodnjom raketnih, turbomlaznih pogonskih grupa, kao i raketnih goriva različitih tipova i namena. Od 1996. godine, kada je kompanija ustanovljena, bave se istraživanjem i razvojem (R&D), proizvodnjom i trgovinom municije, vojne opreme kao i civilnim programima, navodi se u tekstu portala "Tango siks" koji se bavi tom kompanijom. 

 

 

EDePro je 2008. godine bio u žiži javnosti kada je u ovoj firmi došlo do eksplozije u kojoj je jedan radnik poginuo, a dvojica povređena. Prema pisanju nedeljnika Vreme, eksplozija je odjeknula neposredno pored napuštene kasarne u Bubanj Potoku, a kako je tada rekao pomoćnik ministra policije Predrag Marić, eksplodirao je pogon za proizvodnju goriva za protivgradne rakete.

Komentari (0)

Srbija