Društvo

Građani mogu da odahnu, Milutinović za Euronews Srbija: Najčešće nema aerozagađenja nakon ovakve eksplozije

Komentari

Autor: S. T.

23/11/2021

-

17:27

Građani mogu da odahnu, Milutinović za Euronews Srbija: Najčešće nema aerozagađenja nakon ovakve eksplozije
Građani mogu da odahnu, Milutinović za Euronews Srbija: Najčešće nema aerozagađenja nakon ovakve eksplozije - Copyright E-Stock/Koča Sulejmanović

veličina teksta

Aa Aa

Najčešće posle eksplozije u namenskoj industriji nema aerozagađenja, kaže načelnik Centra za ekotoksikologiju Gradskog zavoda za javno zdravlje Milan Milutinović.

On je, nakon eksplozije u magacinu namenske industrije EdePro u Leštanima, za Euronews Srbija pojasnio da su takve eksplozije trenutni procesi, te da nema zaostatka zagađujućih materija. 

"Kada su raketna goriva u pitanju ti procesi se trenutno dešavaju i nemaju za posledicu širenje zagađujućih materija. To je trenutna detonacija. Međutim, da li je došlo do drugih aspekata ugrožavanja životne sredine, površinskih i podzemnih voda, zemljišta - to se ne zna. Bez terenskog uvida i uzimanja uzoraka to nije moguće utvrditi", istakao je on.

Napominje da mobilne ekipe Gradskog zavoda za javno zdravlje nisu izlazile na teren, da je praksa da ih vatrogasci pozivaju ukoliko im je potrebna podrška na terenu, ukoliko ima dima, specifičnog mirisa.

"Kada nas pozovu izlazimo da utvrdimo o čemu se radi. Ovo su bile okolnosti gde oni procenjuju da nije potrebna naša intervencija", rekao je on.

Dve osobe su poginule, a 16 ih je povređeno u eksploziji u fabrici u EdePro u Leštanima. Povređeni su kolima Hitne pomoći zbrinuti u Urgentnom centru i Vojnomedicinskoj akademiji. 

Komentari (0)

Srbija