Društvo

Stabilna epidemiološka situacija u studentskim domovima: Devetoro obolelih,"Lola" prazna

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2021

-

17:51

Stabilna epidemiološka situacija u studentskim domovima: Devetoro obolelih,"Lola" prazna
Stabilna epidemiološka situacija u studentskim domovima: Devetoro obolelih,"Lola" prazna - Copyright Tanjug/Nikola Anđić

veličina teksta

Aa Aa

U 14 studentskih domova u Beogradu stabilna je epidemiološka situacija i od 7.300 akademaca koliko ih trenutno boravi, devetoro je obolelo od kovida.

Direktor Ustanove Studentski centar "Beograd" Goran Minić rekao je da se drastično smanjio broj zaraženih studenata i naveo da je dom "Lola" koja služi i kao privremena kovid bolnica, sada prazna.

Minić je sa resornim ministrom Brankom Ružićem obišao studentski dom "Mika Mitrović" namenjen studentima sa invaliditetom, a u kome su renovirani sportski tereni.

"U domu ima 200 mesta, prilagođen je u pogledu kretanja, postoje liftovi, u svim sobama bežični internet, postoje i perionice veša..", rekao je Minić novinarima.

On se osvrnuo i na raspodelu mesta u domovima za studente starijih godina studija i naveo da se 7.326 njih prijavilo.

"Krajnji rok za useljenje studenata je 13. decembar do 14 časova", podsetio je Minić.

Diplomirani pravnik i predsednica Saveza studentskog doma "Mika Mitrović" Maša Stojaković rekla je da je taj dom jedan od najprilagođenijih za osobe sa invaliditetom.

"To je vrlo značajno jer mi i dalje nemamo nijedan učenicki dom za srednje škole koji je prilagođen i to mnogim učenicima koji bi upisali srednje škole van svog prebivališta otežava odlazak u školu, što nije slučaj sa fakultetima", poručila je Stojaković.

Kako kaže, mislilo se na svaki detalj koji studentima omogućava da samostalno funkcionišu.

"Sobe u prizemlju su prilagođene za kolica, imaju nižu kvaku i prostranije kupatilo. Imamo sedeljku uz pomoć koje se možemo prebaciti sa kolica do kade, imamo ormar koja ima ručku za čiviluk da možemo da spustimo do naše visine", dodala je Stojaković.

Istakla je da otvaranje sportskih terena značajno, te da će, osim za rekreaciju, osobama sa invaliditetom omogućiti i druženje.

Njena koleginica Nevena Jevtić istakla je dobre uslove u domu.

"Uslovi su izvanredni za osobe sa invaliditetom, u smislu pristupačnosti, sobe u prizemlju su uređene za invalidska kolica, sve je prilagođeno u smislu širih vrata da bi ljudi mogli da prođu", navela je Jevtić i naglasila da će renovirani tereni doprineti socijalizaciji osoba sa inavliditetom.

Studentski dom "Mika Mitrović" broji 200 mesta.

Komentari (0)

Srbija