Društvo

Zekić: Nadzorno telo će imati savetodavni karakter, Škoro: Osmišljeno je da ne radi ništa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/11/2021

-

22:31

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U večerašnjoj emisiji "Direktno sa Minjom Miletić" gostovali su predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić i Srđan Škoro iz Skupštine Slobodne Srbije koji su se sukobili oko toga koja će biti uloga Privremenog nadzornog tela za praćenje medija, koje je proisteklo kao rezultat Međustranačkog dijaloga kojem su posredovali evroparlamentarci.

Dok Zekić, s jedne strane, smatra da će telo dovesti do civilizovanog dijaloga Škoro, s druge ne veruje da će ono imati ikakvu ulogu u regulisanju načina na koji mediji u Srbiji funkcionišu.

"Čekamo da nam stigne 12. član kog je trebalo da predloži deo opozicije i koji je propustio šansu da učestvuje u tome. Ingerencije ovog tela su više savetodavne i mi nemamo pravo nikoga da kažnjavamo, ali po meni najveći doprinos će biti da dođemo do normalnog i civilizovanog dijaloga i ja ću da pokažem da to može da se uradi", rekla je predsednica Saveta REM-a, Olivera Zekić koja je gostovala je večeras u emisiji Direktno sa Minjom Miletić.

Srđan Škoro iz Skupštine Slobodne Srbije pak, smatra da je REM "i te kako zavisan od vlasti i države", te da ovo telo neće imati nikakav efekat na regulisanje medija u Srbiji.

"Slažem se da REM radi svoj posao, ali ne onaj za koji je namenjen. Zasnovano na celokupnom ponašanju i tome koliko ne radi svoj posao, pružaoci medijskih usluga su dužni po zakonima ove zemlje da istinito, blagovremeno i tačno informišu građane. Ali, građani nemaju prilike da čuju pravu informaciju, posebno u medijima koji imaju nacionalnu frekvenciju", kaže on.

Škoro smatra da je osnivanje Privremenog tela nastalo pro-forme kako bi se pokazalo da je došlo do dogovora vlasti i opozicije uz posredstvo evroparlamentaraca.

"Pratićemo medije koje inače REM prati u toku predizborne kampanje, televizije sa nacionalnom pokrivenošću i javni medijski servis. Već smo se dogovorili i da ćemo na neki način pratiti Novu S i N1, koji su inače pod stalnim nadzorom REM-a, iako nisu pod regulacijom ovog regulatornog tela što ih stavlja u bogougodnu poziciju da šire svoju propagandu", zaključila je Olivera Zekić u razgovoru za Euronews veče.

Inače, privremeno nadzorno telo konstituisano je prošlog petka i predviđeno je da ima 12 članova - šest se imenuje na predlog Regulatornog tela za elektronske medije i šest na predlog predsednika Narodne skupštine, nakon konsultacija sa kofisiliatorima Međustranačkog dijaloga i u skladu sa Završnim dokumentom Međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Komentari (0)

Srbija