Društvo

Krizni štab odlučio: Zimski raspust kao što je planirano

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/12/2021

-

16:20

Krizni štab odlučio: Zimski raspust kao što je planirano
Krizni štab odlučio: Zimski raspust kao što je planirano - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Posle sednice Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa saopšteno je da nema promena kada je reč o zimskom raspustu. On je planiran od 31.12.2021. godine do 24.1.2022. godine, saopštila je članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Na pitanje Euronews Srbija na osnovu kojih parametara je odlučeno da raspust počne kao što je planirano, navela je da je i tokom odluke da prethodni jesenji raspust počne ranije, od presudnog značaja bila učestalost oboljevanja i umiranja u školskoj sredini. 

Rekla je da u ovom momentu, u školskoj sredini uopšte nije toliko veća mogućnost zaražavanja u odnosu na druga mesta na kojima mogu da se nađu deca. "Ako se narednih dana uoči bilo kakva promena epidemiološke situacije, ranije će se početi sa raspustom. U ovom momentu, odluka je ovakva", navela je Darija Kisić Tepavčević.

Nema proširene upotrebe kovid propusnica, nove mere za putnike iz sedam zemalja

Kako je dodala, u ovom momentu, s obzirom na trend pada oboljevanja od kovida, nije doneta mera o proširenoj upotrebi kovid propusnica. Ona je istakla da su kovid propusnice podstakle vakcinaciju kod mladih, ali da obuhvat još uvek nije dovoljan. 

Darija Kisić Tepavčević je rekla da su uvedene nove mere zbog novog soja omikron, a kako je rekla one će se primenjivati kod putnika koji dolaze iz Južne Afrike, Malavija, Bocvane, Lesota, Namibije, Mozambika i Zimbabvea. 

"Njima će se raditi PCR test na aerodromu, ako su negativni onda treba da budu 14 dana u karantinu i imaju obavezu da nakon sedam dana urade još jedan PCR test. U slučaju da su pozitivni, oni će u organizaciji naše zdravstvene službe biti prebačeni u odgovarajuću kovid ambulantu ili kovid bolnicu", rekla je ona.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Na pitanje Euronews Srbija da li je razmatrano uvođenje mera za putnike i iz drugih zemalja, pa i evropskih gde se omikron soj pojavio, Kisić Tepavčević je rekla da posebnih novih mera nema, ali da svi putnici u međunarodnom saobraćaju moraju da imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test.

"Za naše državljane koji ulaze u Srbiju, ukoliko nemaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR obavezna je izolacija 14 dana, koju mogu da prekinu ako urade PCR test i pokaže se negativnim. Strani državljani mogu da uđu u Srbiju samo uz potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR", rekla je ona. 

Poziv građanima da se vakcinišu, izvesno da će omikron doći u Srbiju

Kisić Tepavčević je ponovila i apel građanima da se vakcinišu. "Do sada je prvom dozom vakcinisano nešto više od 57 odsto punoletnih građana, a oko 54 odsto drugom dozom, dok je oko trećine građana naše zemlje primilo tri doze", dodala je.

Pozvala je građane i da poštuju sve mere predostrožnosti kada su u pitanju predstojeći praznici. "Pred nama je lep period godine kome se svi radujemo, ali nažalost, ove godine treba da se uzdržimo od onakvih vrsta proslava na kakve smo navikli. Treba da pođemo od sebe i da stvorimo bezbedno okruženje", rekla je ona.

Na pitanje da li će u Srbiju stići omikron soj koronavirusa, Darija Kisić Tepavčević je rekla da je izvesno da hoće. Međutim, ona kaže da se ne bi trebalo na to fokusirati, jer, je u pitanju isti virus, samo malo izmenjen u jednom svom delu. 

"Izgleda da nije tako strašno kao što je izgledalo na prvi pogled, isti su načini prevencije", istakla je. 

Komentari (1)

Светозар Милетић

01.12.2021 19:19

Да ли ја то нисам видео да нема информације о времену распуста у северној покрјани Војводина ?

Srbija