Društvo

Kon za Euronews Srbija: U jednoj situaciji raspust, ipak, može da počne ranije, frustrirani smo nepoštovanjem mera

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

02/12/2021

-

14:10

Kon za Euronews Srbija: U jednoj situaciji raspust, ipak, može da počne ranije, frustrirani smo nepoštovanjem mera
Kon za Euronews Srbija: U jednoj situaciji raspust, ipak, može da počne ranije, frustrirani smo nepoštovanjem mera - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog Predrag Kon u razgovoru za Euronews Srbija, nakon jučerašnje sednice Kriznog štaba, navodi da je odlučeno da zimski raspust počne 31. decembra, kako je planirano školskim kalendarom, ali da je, ipak, ostavljena mogućnost da može da se reaguje ukoliko dođe do naglog pogoršanja situacije.

Analizirajući epidemijsku situaciju u Srbiji, on navodi i da su lekari u Kriznom štabu frustrirani, pre svega, nepoštovanjem mera i dodaje da smatra da kovid propusnice treba da važe 24 sata.  

On je za Euronews Srbija rekao da se stabilizovala situacija u školama što se tiče broja obolelih, da se broj zaraženih smanjuje iz dana u dan i da se ne očekuje drastičnija promena u naredne dve nedelje.

"Odluka je uslovljena situacijom koju ćemo imati. Planira se da raspust bude 31. decembra, ali se i dalje prati situacija. Dakle, raspust će biti kako je planirano od 31. decembra do 24. januaru, ukoliko se nešto značajno ne promeni", rekao je Kon i dodao da u naredne dve nedelje ne očekuje da se tako nešto desi.

Naveo je da se na sednici nije razgovaralo o kovid propusnicama i dočeku Nove godine i naglasio da je stav lekara da kovid propusnice treba da važe 24 sata, da se prošire i na ski centre uz ski pas. 

"Opšte je mišljenje, posebno epidemiologa, da nikakvi veliki skupovi nisu poželjni i ne mogu se podržati", rekao je Kon i dodao da niko nije tražio dozvolu od Kriznog štaba za organizovanje koncerata na trgovima u novogodišnjoj noći.

Koncerti bez odobrenja Kriznog štaba

To što su mnoge lokalne samouprave već najavile nastupe estradnih zvezda epidemiolog kaže da je to " bez odobrenja Kriznog štaba". Inače, na snazi je mera dozvoljenog okupljanja do 500 ljudi, za sve preko tog broja mora da se traži dozvola Kriznog štaba.

"Na nivou svake lokalne samouprave postoje krizni štabovi i oni mogu da donesu neke odluke, ali onda mora da sprovode odgovarajuće mere. Za Beograd je još u aprilu ove godine definisano da to budu potvrde o vakcinaciji ili negativan PCR ili antigenski test za sve manifestacije koje se organizuju. Zapravo, kovid propusnice samo što ih tada nismo tako zvali", pojasnio je on.

Kaže da je medicinski deo Kriznog štaba "frustriran" nepoštovanjem mera, ali da ima pomaka što se tiče kovid propusnica i njihove kontrole u ugostiteljskim objektima posle 20 sati.

"Medicinski deo insistira na sprovođenju najosnovnijih mera. Kada bi se maske sprovode 100 odsto, da ih svi pravilno koriste preko nosa i usta, dramatično bi opao broj obolevanja. Na istoku je bilo malo obolevanja baš zbog nošenja maski", naveo je on.

Posebno je nezadovoljan nepoštovanjem mera na stadionima, gde se ne nose maske, ali i na drugim okupljanjima. Nepoštovanje mera je, kako kaže,  na svakom koraku, a to vodi većem i obolevanju i umiranju.

Osvrnuo se i na utakmici Crvene zvezde - Ludogorec i rekao da je stav od ranije da na stadionima 50 odsto mesta može biti popunjeno, da se poštuje razmak i da se nose maske. Mešutim, na Marakani niko nije nosio masku, a svi navijači (u ovom slučaju osnovci) smešteni su na jednu stranu tribine.

"Niko nije tražio dozvolu od Kriznog štaba ni za to. Čak su išli pozivi školama za tu utakmicu. Organizatori znaju da ne smeju tako da organizuju, ali svesno idu u prekršaj, plate kaznu od 300.000 dinara i tako rešavaju sve. Majstori smo da izbegnemo sve restrikcije koje su namenjene za čuvanje zdravlje, a ne da maltretiraju ljude", rekao je on.

Štite li vakcine od omikrona

Govoreći o novoj varijanti virusa korona - omikron, Kon je rekao da dolazak gastarbajtera pred predstojeće novogodišnje i božićne praznike predstavlja rizik, ali da su pojačane mere na granicama.

Podseća da svi građani Srbije koji dolaze na odmor moraju u kućnu izolaciju i da se karantin prekida ukoliko se testiraju i budu negativni.

Oni koji dolaze iz zemalja južne Afrike obavezno je testiranje na aerodromu, karantin dve nedelje, a zatim testiranje.

Kako će se ponašati nova varijanta virusa, kaže da će biti jasnije za dve nedelje. Navodi da je stav lekara da vakcina deluje, ali da će biti manje efektivne. 

"To nije sporno, samo je pitanje koliko manje će biti efektivna. Ono što se očekuje da će vakcine štiti od najtežih formi, ali i to je pod znakom pitanja i za nekoliko nedelja će se mnogo više znati o tome", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (3)

MARKO PETROVIC

02.12.2021 14:56

Poštovani, Molim Vas da smanjite broj vesti sa dotičnim gospodinom.Stvara veliku mučninu ogromnom broju stanovnika. Unapred zahvalan, Marko Petrović

Srbija