Društvo

Novom Sadu i nagrada za najuspešniju prestonicu kulture

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/12/2021

-

13:00

Novom Sadu i nagrada za najuspešniju prestonicu kulture
Novi Sad - EPK V. Veličković - Copyright Novi Sad - EPK V. Veličković

veličina teksta

Aa Aa

Posle priznanja za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, u Novi Sad stiže još jedna nagrada – "Melina Merkuri" koja se dodeljuje najuspešnijim Evropskim prestonicama kulture. Panel eksperata Evropske komisije 2019. godine je ocenio Novi Sad kao jednu od najboljih Evropskih prestonica kulture u pripremnoj fazi, te je sada nakon trećeg kontrolnog izveštaja dao preporuku da Srpska Atina dobije ovo prestižno priznanje, vredno 1.5 miliona evra.

"Program i njegova evropska dimenzija veoma su snažni, te zaključujemo da tim dobro razume koncept Evropske prestonice kulture", navodi se u izveštaju stručanjaka Evropske komisije koji dodaju: "Sa zadovoljstvom izdvajamo veliki broj međunarodnih saradnji u okviru programa i izuzetan trud za razvoj publike", zaključujući da se u narednom periodu nastavi sa započetim procesima na stvaranju trajnih legata koji će ostati Novom Sadu i nakon godine titule, kao i negovanjem izgrađenih mostova između umetnika i građana.

Novi Sad - EPK J. Ivanović

 

Koordinator Evropskih prestonica kulture Evropske komisije, Silvan Paskva, čestitao je čitavom timu projekta "Novi Sad – Evropska prestonica kulture" na "izuzetnom radu i posvećenosti na pripremama za realizaciju titule Evropske prestonice kulture".

Nagradom "Melina Merkuri" i Nagradom za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, Novi Sad je postao jedina Evropska prestonica kulture do sada sa dve prestižne evropske nagrade i pre titularne godine. Kroz pozitivne ocene tri različita žirija evropskih eksperata, Srpska Atina je u prethodnih pet godina potvrdila svoj kvalitet u uključivanju lokalne scene i građana, razvoju i međusobnom povezivanju ustanova kulture i vaninstitucionalne scene, decentralizaciji kulture, podizanju produkcijskih i programskih kapaciteta, ali i otvaranju i obnavljanju novih prostora.

V. Veličković

 

Zahvaljujući tome, Novom Sadu posle 2022. godine, pored programskih legata, sada evropskog renomea – Dočeka i Kaleidoskopa kulture, ostaje i pet obnovljenih središta kulture: Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, Almaški kraj, centar grada sa Pozorišnim trgom, Distrikt na prostoru Velikog Limana i mreža kulturnih stanica širom grada.

Nagrada "Melina Merkuri", nazvana po bivšoj grčkoj ministarki kulture i čuvenoj glumici, koja se smatra i najzaslužnijom za pokretanje projekta EPK, u Novi Sad stiže posle završnog kontrolnog izveštaja tima eksperata koji je održan pre mesec dana, a na kom je tim Fondacije "Novi Sad – Evropska prestonice kulture" izvestio o ispunjenju preuzetih obaveza 2016. godine, kada je titula i osvojena. Ceo izveštaj možete pronaći na sajtu Evropske komisije, kao i na sajtu projekta "Novi Sad – Evropska prestonice kulture".

Brnabić: Dve prestižne nagrade pre titularne godine

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da je Novi Sad jedina Evropska prestonica kulture sa dve prestižne nagrade pre titularne godine. Ona je rekla da je nagradna vredna milion i po evra, stigla u Novi Sad i čestitala svim Novosađanima i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću na ovom priznanju.

"Ovim priznanjem, uz već dodeljenu Nagradu za najbolji evropski trend u oblasti kulture, naš Novi Sad je jedina Evropska prestonica kulture sa dve prestižne nagrade pre titularne godine", navela je Brnabić na Tviteru.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je čestitku direktoru Fondacije "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" Nemanji Milenkoviću i čitavom timu, povodom osvajanja nagrade "Melina Merkuri" koja se dodeljuje najuspešnijim evropskim prestonicama kulture.

"Spoj vašeg entuzijazma, vizije i posvećenosti u pripremanju Novog Sada za evropsku prestonicu kulture i ozbiljnih i planskih ulaganja državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, stvorio je dobre preduslove da zajedno ostvarimo snove i postavimo Novi Sad visoko na evropskoj kulturnoj mapi. Ovo vredno priznanje je istovremeno potvrda za uspešno sprovođenje projekta i dokaz da su ispunjeni visoki kriterijumi koje nagrada zahteva", rekla je Gojkovićeva.

Ona je istakla da je uverena da će sve ono što je u okviru ovog projekta od nacionalnog značaja urađeno na obnovi i kreiranju novih prostora za kulturne sadržaje, rekonstrukciji Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, Almaškog kraja, mreža kulturnih stanica širom grada i mnogih drugih objekata i prostora, biti na ponos budućih generacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija