Društvo

Istraživanje Instituta za ženski sport: Časovi fizičkog u školi nisu dovoljni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/12/2021

-

13:19

Istraživanje Instituta za ženski sport: Časovi fizičkog u školi nisu dovoljni
Istraživanje Instituta za ženski sport: Časovi fizičkog u školi nisu dovoljni - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Rezultati istraživanja koje je Institut za ženski sport sproveo među svojim polaznicama pokazalo je da je 40 odsto njih prvi put probalo neki sport u okviru Instituta, a da 86 odsto devojčica smatra kako imaju više energije od kada treniraju. Sa druge strane, više od polovine roditelja (62 odsto) kaže da je pandemija koronavirusa negativno uticala na promenu navika u porodici, navodi se u saopštenju Instituta. Anketa je obuhvatila devojčice osnovnoškolskog uzrasta koje treniraju u besplatnim školama sportova Instituta, i njihove roditelje.

"Ponosni smo na podatke da su skoro sve devojčice, čak 95 odsto njih, primetile pozitivne razlike od kada treniraju, da je skoro svaka druga devojčica, 40 odsto njih, prvi put probala neki sport u našim školama, i da su skoro sve devojčice, 94 odsto njih, izjavile je da im se veoma sviđaju treninzi", izjavila je Jelena Pavićević, koordinator Instituta za ženski sport.

Istraživanje pokazuje i da većina ispitanih (88 odsto) smatra kako je važno da se devojčice bave sportom, ali da više od polovine njih (57 odsto), zna samo nekoliko devojčica iz njihove škole, koje zapravo treniraju neki sport. Svaka treća devojčica (35 odsto njih) misli da se u njihovom okruženju dečaci više bave sportom.

Među aspektima koje im se najviše dopadaju na treninzima, devojčice su na prvo mesto stavile takmičenje (38 odsto), timsku igru (34 odsto) i druženje (32 odsto), a najpraćeniji sportovi među ispitanima su odbojka, košarka i ritmička gimnastika.

Šta misle roditelji?

Svi anketirani roditelji smatraju da fizička aktivnost ima veliki uticaj na pravilan razvoj devojčica, a 80 odsto njih smatra da časovi fizičkog vaspitanja u školi nisu dovoljni. Isti procenat roditelja primetilo je neku pozitivnu promenu kod devojčice od kada trenira. 

Kao glavne razloge za to što su škole sporta nedostupne za devojčice, roditelji navode to što su škole skupe (38 odsto), što ih nema dovoljno (36 odsto) ili to što su uglavnom namenjene dečacima (13 odsto).

Roditelji od treninga najviše očekuju razvijanje zdravih životnih navika (72 odsto), razvijanje discipline i timskog rada (60 odsto) i pravilan fizički razvoj (58 odsto), a najvažnije im je da devojčice kroz treninge razviju ljubav ka sportu (65 odsto), samopouzdanje (56 odsto), timski rad (49 odsto) i disciplinu i radne navike (47 odsto). Skoro svi roditelji (98 odsto njih) misle da fizička aktivnost ima uticaja na mentalno zdravlje.

Anketa je sprovedena u novembru u pet gradova u Srbiji, Beogradu, Zrenjaninu, Kikindi, Požarevcu i Vrnjačkoj Banji, na uzorku od 200 devojčica koje treniraju u besplatnim školama sportova Instituta za ženski sport i njihovih roditelja.

Komentari (0)

Srbija