Društvo

Zašto je genetičar Miodrag Stojković dao otkaz na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

09/12/2021

-

18:25

Zašto je genetičar Miodrag Stojković dao otkaz na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu
Zašto je genetičar Miodrag Stojković dao otkaz na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu - Copyright E-Stock/Neniška, Prinstscreen YouTube/ RTV Kragujevac

veličina teksta

Aa Aa

Genetičar prof. Miodrag Stojković dao je otkaz na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu zbog, kako je naveo, odluke o smanjenju sredstava za 1,7 milion evra za opremanje Centra za istraživanje matičnih ćelija i Banke matičnih ćelija u Kragujevcu.

Prof. Stojković je odluku o otkazu, koju je prosledio rektoru Univerziteta u Kragujevcu prof. Nenadu Filipoviću i dekanu Medicinskog fakulteta prof. Vladimiru Jakovljeviću, objavio i na svom tviter nalogu uz poruku: "Ma koliko jedno oko bilo tužno, drugo ne prestaje da se osmehuje".

On je za Euronews Srbija rekao da je razlog za njegov otkaz nepoštovanje projekta za izgradnju Centar za istraživanje matičnih ćelija i Banka matičnih ćelija i da su sredstva za njihovo opremanje smanjena za oko 1,7 miliona evra. Inače, Centar i Banka treba da budu otvoreni u okviru Centra izvrsnosti koji se gradi u Kragujevcu.

Sa druge strane rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. Nenad Filipović i dekan Medicinskog fakulteta prof. Vladimir Jakovljević tvrde da sredstva nisu smanjena. Dekan navodi da je prvobitnim planom predviđeno 10 miliona evra za izgradnju Centra izvrsnosti, a četiri miliona evra za opremu, ali da su zbog poskupljenja građevinskih radova skoro sva sredstva usmerena na izgradnju. Tvrde da će dodatna četiri miliona evra obezbediti Ministarstvo prosvete i Vlada Srbije.  

Međutim, Stojković navodi da je on dobio projekat za izgradnju Centar i Banke, da su ga odobrili međunarodni i domaći recenzenti, da bi ga na kraju odobrila i Vlada Srbije. Ističe da je za njihovo opremanje planirano četiri miliona evra, ali da je dekan Medicinskog fakulteta prenamenio deo sredstava za opremanje i drugih laboratorija. Navodi da je u oktobru poslao dopis sa molbom da se ne uzimaju sredstva od projekta, ali da nikakav odgovor nije dobio.

"Jasno je definisano projektom koliko je novca potrebno za opremanje Centra za istraživanje matičnih ćelija i Banke matičnih ćelija, jer bez opreme ne mogu da funkcionišu. Dekan Medicinskog fakulteta je promenio finansiranje i oko 1,7 milion evra prenamenio u druge svrhe. To ne sme da se radi ", naglasio je Stojković.

Ne želi, kaže, da sutra neko upire prstom u njega da su dobijena sredstva za projekat, a da Centar i Banka matičnih ćelija nisu počeli sa radom.

Centar izvrsnosti u Kragujevcu

Inače Centar za istraživanje matičnih ćelija i Banka matičnih ćelija planirani su da se izgrade u okviru Centra izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu. Sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske investicione banke, a radovi su počeli 2016. godine. Međutim, nije sve išlo kako je zamišljeno, te je ove godine promenjen izvođač radova. Novi rok za završetak građevinskih radova je 1. oktobar sledeće godine.

E-Stock/Neniška

Genetičar prof. Miodrag Stojković

Rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. Nenad Filipović smatra da je nastao nesporazum sa prof. Stojkovićem jer, kako tvrdi, nije odstupljeno od prvobitnog plana.

"Ne znam ko je prof. Stojkoviću prenosio informacije, ali ništa nije nije promenjeno što se tiče opreme i početnih planova. Uložen je veliki napor da se nastavi izgradnja, sada je na gradilištu svaki dan po 100 radnika i svi se nadamo da će biti završeno u roku, a to je 1. oktobar sledeće godine", rekao je on za Euronews Srbija.

Pojašnjava da je u Centru izvrsnosti planirana Banka matičnih ćelija, Centar za istraživanje matičnih ćelija, ali i drugi centri vezani za biomedicinska istraživanja, biomedicinski inžinjering i da je za opremanje planirano četiri miliona evra.

"Što se tiče Univerziteta mi se ponosimo prof. Stojkovićem i njemu su vrata uvek otvorena", naveo je Filipović.

Opremanje po prioritetu 

Dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu prof. Vladimir Jakovljević kaže da je zbog rasta cena građevinskih radova praktično kompletan novac koji je obezbeđen iz kredita Evropske investicione banke preusmeren da se završi izgradnja zgrade. Početno je bilo planirano da se za građevinske radove utroši 10 miliona evra, a za opremanje četiri miliona evra. 

"Zahvaljujući razumevanju resornog Ministarstva prosvete i kabineta premijerke imamo garancije da će iz nekih drugih budžetskih sredstava obezbeđeno četiri miliona evra koliko je namenjeno za opremu. Od toga najveći deo novca ide za opremanje Banke matičnih ćelija i pratećeg istraživačkog Centra. To što je prof. Stojković izneo je dezinformacija", rekao je Jakovljević za Euronews Srbija.

On je naveo da postoje i drugi centri koji će raditi pod istom kapom Centra izvrsnosti i da je i za njih potrebna oprema. Za kompletno opremanje svih centara procena je, kaže on, da će biti potrebno oko 10 miliona evra.

"Sve će biti rađeno fazno i sve će biti opremljeno. Prioritet je Banka matičnih ćelija i prateći Centar za istraživanje matičnih ćelija", naglasio je on.

Komentari (0)

Srbija