Društvo

Dekan Medicinskog fakulteta: Biće kažnjeni svi profesori koji iznose dezinformacije o virusu korona

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/12/2021

-

15:27

Dekan Medicinskog fakulteta: Biće kažnjeni svi profesori koji iznose dezinformacije o virusu korona
Dekan Medicinskog fakulteta: Biće kažnjeni svi profesori koji iznose dezinformacije o virusu korona - Copyright FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

veličina teksta

Aa Aa

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu Lazar Davidović kaže da će biti kažnjeni svi profesori tog fakulteta koji iznose dezinformacije protiv zdravlja građana tokom epidemije virusa korona.

On je za Politiku rekao da će fakultet reagovati na sve koji svojim nastupima budu kršili principe profesionalne etike Univerziteta u Beogradu.

"U toku je jedan postupak pred Etičkom komisijom Medicinskog fakulteta koji je pokrenut zbog toga. Ne mogu o tome detaljnije da govorim jer proces traje. Bitno je da smo odmah reagovali i na tom pravcu ćemo ostati i ubuduće", naveo je on.

Upitan da li će se Medicinski fakultet i dalje ograđivati od kolega koji ne zastupaju zvanične medicinske stavove, ko što je bio slučaj s nekim profesorima koji su za lečenje od korone preporučivali neproverene metode i preparate - i u medijskim gostovanjima širili dezinformacije, Davidocvić kaže da će reakcija fakulteta biti blagovremena i još odlučnija.

Inače, u vajber grupi LRNE  (Lekari i roditelji za nauku i etiku) u kojoj je promovisan lek "ivermektin" koji se koristi za lečenje parazita kod životinja, kao lek za koronu, bilo je i profesora Medicinskog fakulteta.

Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu reagovao je tada saopštenjem u kome su naveli da ne postoji opravdanje za primenu tog leka, kako u lečenju, tako i u prevenciji COVID-19.

Nakon toga iz vajber grupe istupila je  doktorka Valentina Arsić Arsenijević, profesorka sa Medicinskog fakulteta. Ona je navela da nakon što je dobila obaveštenje da su eksperti dve katedre Medicinskog fakulteta utvrdile da ne treba primenjivati ivermetkin u svrhe lečenja i prevencije kovida, nije u mogućnosti da nastavi članstvo u ovoj grupu, te da njenim članovima "želi svako dobro".

Lekarska komora Srbije pokrenula je postupak pred sudovima časti protiv 18 lekara za koje postoji sumnja da su savetovali i lečili pacijente od kovida lekom "ivermektin". Kako je navedeno na sajtu LKS, postupci su pokrenuti po prijavi zdravstvene inspekcije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija