Društvo

Stižu zahlađenje, kiša i sneg: Zabeleće se cela Srbija, u nedelju temperatura oko nule

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/12/2021

-

08:19

Stižu zahlađenje, kiša i sneg: Zabeleće se cela Srbija, u nedelju temperatura oko nule
Stižu zahlađenje, kiša i sneg: Zabeleće se cela Srbija, u nedelju temperatura oko nule - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Tokom predstojećeg vikenda očekuju nas dugotrajne padavine koje nam donosi ciklon sa Mediterana. Danas će dnevna temperatura biti oko pet stepeni Celzijusovih, nešto hladnije će biti u zapadnim predelima, a sa okretanjem vetra sledi i dodatni pad temperatura.

Zbog velike količine padavina, koja je najavljena za danas i sutra, u jugozapadnoj Srbiji danas je na snazi narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme. U zapadnoj i jugoistočnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji na snazi je žuti meteo-alarm, što znači da vreme može biti opasno, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Za sutra je za istočnu i jugoistočnu Srbiju na snazi crveni meteo-alarm, što znači da će vreme biti vrlo opasno. U narandžastom će sutra biti Beograd, zapadna Srbija, Šumadija, Pomoravlje, jugozapad Srbije i Kosovo i Metohija.

RHMZ je upzorio da se danas u planinskim predelima na jugu i zapadu Srbije očekuje povećanje visine snežnog pokrivača, lokalno za više od 15 centimetara za 24 sata. Sutra će u nižim predelima pasti 5 do 25 centimetera snega, a na planinama i više.

U brdsko-planinskim predelima istočne i jugoistočne Srbije može pasti i do 50 centimetara novog snega. Duvaće jak severni vetar, koji će ponegde dostizati i udare olujne jačine uz stvaranje snežnih nanosa.

Zahlađenje

Vetar će danas duvati pretežno iz istočnog pravca, umerenim intenzitetom, a već tokom noći ustaljuje se na severni što donosi dodatno zahlađenje. U noći između subote i nedelje, kiša će preći u sneg koji će padati tokom celog dana. Zbog dnevne temperature koja će u nedelju biti oko nule, sneg će se sporije topiti, što će omogućiti formiranje manjeg snežnog pokrivača i u Beogradu, ali i delovima Vojvodine, rekla je meterolog Euronews Srbije Ljubica Gojković.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Zbog jakog severozapadnog vetra koji će povremeno dostizati i olujnu jačinu moguće je formiranje snežnih nanosa, te se preporučuje dodatni oprez u saobraćaju. Slično vreme nastaviće se i naredne nedelje. Oblaci, kiša i sneg zadržaće se do utorka, kada će, prema trenutnim prognozama, doći do jačanja polja visokog vazdušnog pritiska iznad naše zemlje i delimičnog i privremenog razvedravanja.

Vetar će biti u slabljenju, a samo još u Timočkoj krajini povremeno jak. Iako će vreme biti promenljivo sa smenom kišnih, odnosno snežnih i suvih perioda, temperatura se neće bitnije menjati i do kraja nedelje prognoziraju se dnevne temperature oko nule. Zbog ovako niskih temperatura padavine će uglavnom biti u obliku susnežice i snega.

Ovakvo vreme uzrokovano je đenovskim ciklonom, poljem niskog vazdušnog pritiska karakterističnim za severni Mediteran.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"On nastaje kada hladan front intenzivnog ciklona sa Atlantika naiđe na planinski masiv Alpa. Zbog visine ovog planinskog venca vazduh je primoran da se kreće oko, a ne preko planine. Kada ovaj hladan vazduh dođe u kontakt sa morskom površinom, koja je zimi toplija od vazduha, dolazi do burnih atmosferskih procesa i formiranja oblaka koji sa sobom nose veću količinu kiše", rekla je Gojković.

Kako je objasnila, brzina rotacije ovog sistema, odnosno brzina vetrova koji u njemu duvaju, kao i količina vode koju on nosi, zavise od termičke razlike hladne i tople vazdušne mase. 

"Ovi sistemi se pod uticajem visinskih vetrova kreću ka Balkanu i tada u Srbiji pada kiša. Ukoliko u isto vreme postoji priliv hladnog vazduha sa severa kiša prelazi u sneg. Upravo ovo je razlog što je pred nama nekoliko hladnih i snežnih dana", navela je Gojković.

Komentari (0)

Srbija