Društvo

Građani Obrenovca dobili struju i grejanje, đaci bi mogli u školu već sutra

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2021

-

07:46

Građani Obrenovca dobili struju i grejanje, đaci bi mogli u školu već sutra
Građani Obrenovca dobili struju i grejanje, đaci bi mogli u školu već sutra - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da je kvar u obrenovackoj termoelektrani otklonjen i da će građani sukcesivno dobijati grejanje tokom dana, te dodao da će ukoliko se situacija stabilizuje đaci sutra krenuti u školu. Čučković je objasnio da se Obrenovac greje iz dva bloka od kojih je jedan startovao da šalje toplotnu energiju jutros u pola četiri, dok je drugi uključen na mrežu u pola šest.

"Od dva bloka preko kojih se greje Obrenovac, jedan je stratovao da šalje energiju ka gradu u pola četiri jutros, a drugi je sinhronizovan na mrežu u pola šest, tako da očekujem da će se u toku prepodneva priključiti bloku A2", kazao je Čučković gostujući na TV Prva.

Prema njegovim rečima, distributivni sistem Obrenovca, koji je sve vreme bio u hladnoj cirkulaciji i udaljen nekoliko stotina metara od elektrane počeo je da distribuira toplotnu energiju u domaćinstva. Rekao je da su domaćinstva naselja Gaj i Sava već dobila mlake radijatore tokom jutra, i poručio da se očekuje da toplotna energija u toku prepodneva stigne do vrtića i objekata javne namene, a nakon toga i u gradska naselja.

Naglasio je da je sistem bio u režimu hladne cirkulacije 48 sati i da se sada postepeno zagreva kako ne bi došlo do pucanja.

"Grejanje imaju svi, samo ne u punom kapacitetu", tvrdi Čučković.

Najavio je da će u Obrenovcu danas zasedati Štab za vanredne situacije na kome će se doneti odluka da li se sutra kreće u vrrtiće i škole. Vraćanje u školske klupe, kako kaže Čučković, izvesno je da će biti sutra, ukoliko situacija sa snabdevanjem toplotnom energijom bude stabilna.

Upitan da prokomentariše to što se građani još uvek žale na hladne radijatore, Čučković je objasnio da je jutros od pola četiri grejanje polako i postepeno krenulo, te da je pitanje vremena kada će svi građani ponovo imati grejanje.

Kvar otklonjen

"Važno je da energija ide i da u samoj mreži koja ima 29. 000 korisnika nemamo prekida u snabdevanju. Imamo rubne i centralne podstanice, solotere i stambene kuće, sve će biti napojeno, samo treba nekoliko sati da se sistem zagreje", objasnio je Čučković.

Naveo je da je trenutna temperatura u sistemu 43 stepena i da će, kada se temperatura podigne na 70 stepeni, svi radijatori u Obrenovcu biti mlaki.

Naglasio je da su ljudi koji su danonoćno radili upotrebili sve napore da se kvar otkloni i ukazao im poštovanje i zahvalnost zbog toga. Predsednik opštine objasnio je i razlog zbog koga je došlo do kvara i naveo da jedan voz, odnosno kompozicija koja dolazi u termoelktranu iz Kolubare ima 1.500 tona uglja.

Takvih kompozicija, kazao je Čučković, u toku jedne smene u obrenovacku elektranu stigne 16 i rekao da je problem napravila jedna kompozicija koja je došla u noći između subote i nedelje i koja je donela nekvalitetnu turu uglja.

Poručio je da iako je kvar otklonjen građani će sukcesivno dobijati grejanje.

Takođe, istakao je da je u Obrenovcu najbolje i najjeftiije grejanje, ali da je veliko problem kada se desi da sistem padne, jer, kako kje kazao, ne postoji alternativan vid napajanja.

Dodao je i da polovina Obrenovca koristi za grejanje gas, koga zbog Balkanskog toka ima dovoljno.

"Priključenje na gasovod je 780 evra, od čega je prva rata PDV 150 evra, nakon toga je 36 dinara po kubiku gas, što znači da za jednu kuću od sto kvadrata grejanje na gas tokom godine iznosi oko 60.000 dinara i to je u rangu grejana iz toplane", kazao je Čučković i pozvao ljude da se prijave za ovaj efikasni način snabdevanja toplotom.

Objasnio je i da je grejanje u Obrenovcu jeftinije nego u Beogradu zbog pare koja se koristi iz elektrane i koju je opština stavila na raspolaganje građanima koji su sagradili elektranu i kopove.

Komentari (0)

Srbija