Društvo

Novi treći put promovisao publikaciju "Antisemitizam u modernim teorijama zavere"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/12/2021

-

11:13

Novi treći put promovisao publikaciju "Antisemitizam u modernim teorijama zavere"
Novi treći put promovisao publikaciju "Antisemitizam u modernim teorijama zavere" - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

U subotu 11. decembra održana je promocija publikacije "Antisemitizam u modernim teorijama zavere", autora Mijata Kostića, istraživača organizacije Novi treći put. Ova publikacija bavi se političkom analizom i demistifikacijom antisemitskih teorija zavere koje je autor identifikovao u savremenom diskursu alternativne desnice. 

U svojim tekstovima, Kostić se posvetio ilustraciji istorijske geneze i nastanku čuvene teorije o "judeo-masonskoj zaveri". Centralni deo publikacije odnosi se na antisemitizam u savremenim teorijama zavere, a koje su povezane sa migrantskom krizom u Evropi, predizbornom kampanjom Donalda Trampa u SAD i pandemijom koronavirusa. 

Govornici na promociji bili su Dimitrije Milić, programski direktor Novog trećeg puta, dr Marko Kovačević, asistent na Fakultetu političkih nauka, kao i Mijat Kostić, istraživač organizacije.

Milić se osvrnuo na prethodni rad organizacije, naglašavajući njen fokus na kritičku analizu krajnje desnih ideologija u Evropi i populističkih mitova "koje sadrže antisemitske, rasističke i diskriminatorne narative".

Kostić je govorio o savremenom kontekstu u kom se teorije zavere rapidno šire zahvaljujući postojanju društvenih mreža i velikom broju neuređenih alternativnih medija "koji služe kao sredstvo propagande".  

Promo

 

Prema njegovim rečima, glavni motiv za pisanje publikacije bila je potreba da se "nove generacije i šira publika bolje edukuju o načinu na koji politički propagandisti koriste teorije zavere, kako bi mogli kritički da ih evaluiraju i promatraju".

Dr Marko Kovačević je dao svoj akademski osvrt na publikaciju iz prizme kritičke teorije bezbednosti. Kostić i Kovačević su se saglasili kako primeri nacističke ideologije i sudbine Jevrejskog naroda najbolje ilustruju do kakvih posledica može dovesti propagandno širenje teorija zavera. Oni i na savremenim primerima, kako navode, prepoiznaju kako "krajnja desnica koristi određene manjinske grupe kao žrtveno jagnje" radi mobilisanja javne političke podrške, što je pogotovo bilo evidentno u slučaju migrantske krize 2015. godine.  

"Krajnji cilj ovakvog propagandnog delovanja je osvajanje političke vlasti i promena multikulturalnog, globalizovanog i liberalno-demokratskog koncepta društva", naglasio je Kovačević. 

Kostić je ukazao na važnost kritičkog pristupa u analizi svakodnevnog života. Jedini način da se pronađe istina u moru dezinformacija, kako je rekao, jeste konstantno preispitivanje svih informacija i znanja.

"Na kraju, samosvesni i kritički pojedinac je jedina brana totalitarnim ideologijama i postojanju nekog novog Holokausta", zakključio je autor.

Komentari (0)

Srbija