Društvo

U Srbiji potvrđen prvi slučaj sezonskog gripa u ovoj sezoni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/12/2021

-

08:53

U Srbiji potvrđen prvi slučaj sezonskog gripa u ovoj sezoni
Institut za javno zdravlje Srbije Batut - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da je protvrđen prvi slučaj gripa u Srbiji u sezoni 2021/2022. godine. Slučaj je zabeležen u Beogradu, a kako se navodi, u sredu u poslepodnevnim satima od Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", IZJZ "Batut" dobio je potvrdu o prvom slučaja infekcije virusom gripa tipa A (H3).

"Kao i u većini prethodnih sezona nadzora nad gripom, laboratorijska potvrda virusa u ovo doba godine očekivana. Prošle sezone 2020/2021. nije bilo laboratorijske potvrde infekcije virusom gripa. Najefikasnija mera prevencije u cilju sprečavanja infekcije virusom gripa je vakcinacija", navodi se u saopštenju IZJZ "Batut".

Dodaje se da je vakcina protiv gripa najsigurniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite od gripa, a pored vakcinacije preporučuju se i opšte mere prevencije: izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, higijena disajnih puteva, provetravanje prostorija, izbegavanje boravka u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi.

"Ukoliko osoba ima blagi oblik bolesti preporučuje se simptomatska terapija koja podrazumeva mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu lekova za sniženje povišene telesne temperature), a upotreba antivirusnih lekova sprovodi se samo po preporuci lekara", naveo je "Batut" i dodao da antibiotici nisu delotvorni u lečenju gripa.

Komentari (0)

Srbija