Društvo

Inovativna terapija u lečenju cistične fibroze i spinalne mišićne atrofije

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

02/06/2021

-

15:00

Inovativna terapija u lečenju cistične fibroze i spinalne mišićne atrofije
Inovativna terapija u lečenju cistične fibroze i spinalne mišićne atrofije - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar razgovarao je danas sa Oliverom Jovović, predsednicom NORBS-a i Milicom Perić, predstavnicom Udruženja pacijenata obolelih od cistične fibroze (CF), u cilju daljeg unapređenja položaja i uslova lečenja obolelih od retkih bolesti u našoj zemlji.

Tom prilikom, analizirane su mogućnosti uvođenja inovativnih terapija za lečenje cistične fibroze kao i lečenje spinalne mišićne atrofije (SMA) sa dve odobrene terapije, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Dogovoreno je da će ministarstvo finansija u toku sledeće nedelje dostaviti Ministartsvu zdravlja analizu budžeta kako bi se nakon toga ušlo u direktne razgovore sa proizvođačima najsavremenijih terapija i lekova za cističnu fibrozu i spinalnu mišićnu atrofiju.

Predstavnice udruženja pacijenata obolelih od SMA i CF istakle su dosadašnju saradnju i podršku ministarstva zdravlja, koje je, kako kažu, prepoznalo značaj i patologiju retkih bolesti.

"Pacijenti oboleli od retkih bolesti su svesni koliko se njihov položaj u našoj zemlji promenio od 2014.godine do danas, kada država izdvaja 3 milijarde dinara za lečenje retkih bolesti. Upravo zato smo sigurne da će saradnja udruženja pacijenata sa ministarstvom zdravlja i u narednom periodu doprineti daljem unapređenju položaja i lečenja pacijenta obolelih od cistične fibroze i spinalne mišićne atrofije kao i svih pacijenata obolelih od retkih bolesti", istakle su Jovović i Perić.

U Srbiji 2008. godine nijedan dinar nije izdvajan za obolele od retkih bolesti, 2012.godine izdvojeno je 130.000.000 dinara, a ove godine 3 milijarde dinara, odnosno 23 puta više, navodi se u saopštenju.

Od 2012. do 2021. broj obolelih koji se leče iz sredstava budžeta povećan oko 40 puta (sa 8 pacijenata u 2012. godini na 325 pacijenata (januar 2021. godine), dok je broj retkih bolesti koje se leče iz sredstava budžeta povećan sa 2 na 19 različitih vrsta retkih bolesti koje spadaju u grupu urođenih bolesti metabolizma, retkih tumora, hereditarni angioedem, plućna arterijska hipertenzija i spinalna mišićna atrofija.

Komentari (0)

Srbija