Društvo

Uskoro stiže kalendarska zima: Ove nedelje biće suvo i hladno, a u četvrtak nas očekuje nagla promena vremena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/12/2021

-

07:05

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Poslednje dane jeseni obeležiće promenljivo vreme. U Vojvodini danas pretežno sunčano i suvo, a u ostatku Srbije oblačno i sa slabim, mestimičnim padavinama. Tokom noći su padavine zahvatile istok Srbije, a do sredine dana će ih još biti u centralnim i južnim predelima, kaže meteorolog Euronews Srbije Ljubica Gojković.

"U poslepodnevnim satima razvedravanje će zahvatiti veći deo zemlje, međutim noć pred nama neće biti u potpunosti vedra. Tokom noći dolazi do novog naoblačenje, uglavnom u centralnim i jugoistočnim predelima, uz slabe i mestimične padavine, koje će biti u obliku susnežice i snega", navodi.

Kako dodaje, jutarnja temperatura je u većini mesta bila oko četvrtog podeljka, dok je hladnije bila u južnim delovima Srbije. U Sjenici je ovo ovog jutra izmereno -13 stepeni. Pojačan zapadni i severozapadni vetar danas nam donose blago zahlađenje, te će se maksimalna dnevna kretati od 2 stepena, na krajnjem jugozapadu i jugoistoku, pa do 8 stepeni u Negotinu i Loznici. U Beogradu danas oko 6 stepeni.

Tanjug/Predrag Mitić

 

"Zima nam stiže sutra popodne, a sa njom i zahlađenje koje će jutarnju temperaturu u celoj zemlji spustiti ispod nule, dok će tokom dana biti za svega nekoliko stepeni toplije. Oblaci do srede prekrivaju nebo na istoku i jugoistoku, a u ostalim predelima biće vedro i sunčano. 

Sa prodorom ciklona sa Atlantika dublje u kopno, u drugom delu nedelje, doći će do naoblačenja, ali i osetnog otopljenja koje će podići temperaturu za više od 10 stepeni", rekla je Gojković.

Dodaje i da nam južni vetar donosi topao i vlažan vazduh te se krajem nedelje očekuje i nešto veća količina padavina.

U sredu umeren do jak mraz

Narednih dana čeka nas hladno, ali uglavnom suvo vreme sve do srede kada možemo da očekujemo umereni i ponegde jaki mraz, ističe meteorolog Marko Čubrilo. U Utorak će biti malo do umereno oblačno i uglavnom suvo, samo ponegde uz pojavu, prolaznih, slabih, padavina i to posebno na istoku regiona, dok bi na zapadu trebalo biti suvo. Usredu stiže blago zahlađenje sa maskimalnim dnevnim maksimumom od -1 do 4 Celzijusa.

"U sredu ujutro umeren do jak mraz, uz temperature od -10 stepeni na jugoistoku do -3 na severu Srbije, na Pešteru i ispod -15 Celzijusa", dodaje meteorolog Đorđe Đurić na svom Fejsbuk profilu.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Kada je reč o padavinama, kako navodi Đurić do utorka na severu Srbije i u Beogradu biće uglavnom suvo, a u ostalim predelima očekuje se tek ponegde slaba kiša, susnežica ili slab sneg. U sredu i u četvrtak u svim predelima biće suvo. U petak i tokom narednog vikenda očekuju se prolazna naoblačenje sa kišom.

U utorak počinje zima

Zima počinje u utorak 21. decembra, u 16 sati i 59 minuta, saopštilo je danas Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" iz Beograda. U istom trenutku za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje leto.


Na dan početka zime, obdanica je najkraća, a noć najduža. Tog dana, Sunce u Beogradu izlazi u 7:12, a zalazi u 15:59, što znači da će obdanica trajati 8 sati i 47 minuta, a noć 15 sati i 13 minuta. Kako se podseća, 21. decembar je 355. dan u 2021. godini, koja kao prosta ima 365 dana.

Od četvrtka nagla promena

Od četvrtka osetno toplije, uz temperature više od 10 stepeni.

"Od četvrtka sledi promena sinoptike koja nas posle dužeg vremena uvodi u period toplog, južnog, strujanja. Sa postavljanjem anticiklona jako visoko, na Grenland i Island hladan prodor preko Skandinavije odlazi ka zapadnoj i delom središnoj Evropi, dok ka nama u toplom sektoru serije ciklona kreće strujanje osetno toplijeg ali vlažnog vazduha sa jugozapada", piše Čubrilo.

Narednog vikenda, tokom dana dočeka i proslave Božića po gregorijanskom kalendaru vreme će biti toplo i vetrovito, sa temperaturama i do 15 celzijusa i pojačan južni vetar.

To vreme će se zadržati to narednog ponedeljka, 27. decembra kada je moguće zahlađenje uz prelazak kiše u sneg, pre svega nad severozapadnim i središnjim predelima regiona, ali akumulacije u nizijama u koliko i bude biće zanemarljiva i kratkotrajna jer već narednog dana stoji signal za novo, jače, otopljenje.

Prognoza za Novu godinu

Prema trenutnim prognozama, sam kraj ove i početak sledeće godine bi mogla obeležiti tranzicija ka osetno hladnijem vremenu.

Dugoročan prognostički materijal za januar sugeriše da bi on nad nama trebao biti hladniji od proseka. Prema meteorologu Čubrilo Novu godinu ćemo dočekati u pravom zimskom vremenu.

Komentari (0)

Srbija