Društvo

Tiha migracija koja se dešava godinama: Istraživanje pokazuje da skoro 50 odsto mladih Srba ne vidi budućnost na Kosovu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/12/2021

-

20:51

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Zabrinjavajući podaci u izveštaju Nevladine organizacije "Aktiv" iz Kosovske Mitrovice pokazuju da 47 odsto mladih Srba više ne vidi svoju budućnost na Kosovu. Osim ovoga, istraživanje je pokazalo i porast broja ispitanika koji se ne osećaju bezbedno što je i ključan razlog za tihu migraciju koja se dešava godinama.

"Istraživanje pokazuje da više od 76 odsto ispitanika planira da napusti Kosovo. To je, ja mislim stvarno alarmantan podatak i samo ta informacija je sasvim dovoljna da se eto, kako ih mi zovemo, donosioci odluka malo uozbilje i pozabave ovom tematikom", rekao je Ivan Nikolić iz NVO "Komunikacija za razvoj društva".

Mladi Srbi, učenici završnih razreda srednjih škola nisu sigurni da li je Kosovo mesto gde će nastaviti da žive, a razlozi odlaska nisu novi – isti su kao i pre dve decenije.

"Mladi odlaze za boljim životom, odlaze na mesta u kojima se osećaju slobodnije i sigurnije. Mislim da su mladi dosta ovde preopterećeni svakodnevnim dešavanjima, nestabilnom i političkom i ekonomskom situacijom", navodi Petar Đorđević iz NVO "Mlada aktivna gračanica".

Uz to, problem je i ekonomski.

"Jedan od karakterističnih problema jeste sloboda kretanja i možda to što se naš jezik ne koristi onako kako bi trebalo da se koristi na centralnom nivou… Takođe, svuda je najveći problem taj ekonomski", navodi Dušan Borisavljević iz Omladinskog savet opštine Gračanica.

Uoči lokalnih i parlamentarnih izbora, kandidatima je uglavnom rešavanje problema mladih prioritet, ali, kako kaže Nikolić, stvari se rešavaju pojedinačno i kratkoročno, vizija i jasna strategija ne postoje.

Ako neko može da pomogne, smatra Borisavljević, to jesu institucije.

"Iskreno se nadam da će međunarodna zajednica u saradnji sa lokalnim i centralnim institucijama napraviti neku strategiju, kako bi se što veći broj mladih zadržao na ovim prostorima", istakao je on.

Po mišljenju civilnih aktivista, nisu samo institucije odgovorne za položaj mladih na Kosovu.  

"Generalna poruka bi bila da se više uključe, da više ulažu u sebe, u svoje obrazovanje, da se više informišu i da na taj način budu deo svih  procesa, pa možda tu i leži neko rešenje", navodi Nikolić.

I dok nema tačnih podataka koliko uopšte Srba odlazi sa Kosova, po podacima Kosovske agencije za statistiku, prosečno godišnje, uglavnom u zemlje Evropske unije, ode oko 30.000 Albanaca, uglavnom mladih.

Šta je sve pokazalo istraživanje?

Samo 11 odsto ispitanika na Kosovu kaže da postoje partije i političari kojima se veruje, dve trećine smatra da je Rusija najbolji branilac interesa Srba, dok gotovo polovina anketiranih misli da Zajednica srpskih opština neće biti formirana, rezultati su istraživanja "Analiza trendova 2021: stavovi srpske zajednice na Kosovu".

Treću godinu zaredom opada poverenje ispitanika u političke partije i političare, a direktor NVO "Aktiv", koja je sprovela istraživanje", Miodrag Milićević kaže da je to jedan od najstabilnijih trendova i da gotovo 60 odsto ispitanika ne veruje nijednoj političkoj partiji.

Euronews Srbija

"Dominantno unazad stabilno je poverenje u Srpsku listu i to je jedina partija koja uživa neko poverenje od skoro 11 odsto ispitanika. Istraživanje koje sprovodimo obuhvata teritoriju čitavog Kosova, odnosno svih deset opština sa srpskom većinom, uključujući i raštrkane enklave širom Kosova", rekao je on.

Kada je reč o briselskom procesu, odnosno o dijalogu Beograda i Prištine, Milićević kaže da je uočen trend blagog porasta poverenja u dijalog.

"Sa nekih 16,7 procenata tokom 2019. porastao na 22,5 odsto. Međutim, i dalje većina nema jasan izgrađen stav po pitanju Briselskog sporazuma, tek jedna četvrtina, 26 odsto njih zapravo kaže da ga ne podržava, što je direktna posledica stagnacije procesa", rekao je on.

Veliki broj njih smatra i da Zajednica srpskih opština neće biti formirana. Ipak, optimizma ima.

"Gotovo polovina smatra da neće biti formirana, međutim opet ove godine smo primetili porast onih koji ipak smatraju da će ZSO biti u jednom momentu formirana, to jeste posledica pre svega nastavka sporazuma, odnosno dijaloga, ali porast optimizma leži u činjenici da je ova tema naširoko rasprostranjena i prisutna u medijima, te postoji blaga nada i optimizam da će do formiranja ZSO doći. U prilog idu izjave evropskih zvaničnika, predstavnika međunarodne zajednice koji pozivaju na dogovor", istakao je on.

U poslednje tri godine beleži se porast broja stanovnika širom Kosova koji se ne osećaju bezbedno, rekao Miodrag Milićević i dodao da je ovakvo stanje direktna posledica političkih izjava predstavnika vlasti Prištine i Beograda. On je istakao i da je bezbednost uz ekonomsku situaciju jedan od glavnih razloga zašto mladi napuštaju teritoriju Kosova.

"Ono što su naši ispitanici ocenili kao ključne razloge za tihu migraciju koja se već godinama dešava jesu pored lične bezbednosti i ekonomske situacija, nepoštovanje prava i visok procenat onih koji misle da su međuetnički incidenti uticali na pitanje opšte bezbednosti. Kada je migracija u pitanju taj tihi odlazak sa Kosova je direktna posledica neispunjenih očekivanja i toga što nema perspektive srpske zajednice, poslednjih 20 godina je u potpunosti devastirana i mladi ljudi u najvećem procentu traže mogućnost da napuse prostor Kosova i potraže svoju sreću u bilo kom drugom delu Srbije", rekao je on.

Komentari (0)

Srbija