Politika

Istraživanje o problemima srpske zajednice na Kosovu: Nebezbednost uliva strah

Komentari

Autor: FoNet

15/12/2021

-

22:49

Istraživanje o problemima srpske zajednice na Kosovu: Nebezbednost uliva strah
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Odlazak mladih, politička nestabilnost i porast osećaja nebezbednosti glavni su problemi srpske zajednice na Kosovu, pokazuju najnoviji rezultati istraživanja "Analiza trendova 2021 - stavovi srpske zajednice na Kosovu", koje je sprovedela nevladina organizacija "Aktiv" iz severne Kosovske Mitrovice.

Istraživanje pokazuje i pad poverenja Srba u kosovske i međunarodne institucije, kao i to da srpska zajednica sve pesimističnije vidi društveno-političke tokove, bez nade da će se situacija i posle 20 godina poboljšati. Kako prenosi Glas Amerike (VOA), prema rezultatima istraživanja, Srbi na Kosovu se iz godine u godinu osećaju neslobodnije i nebezbednije, a nešto više od polovine ispitanika, 51 odsto, smatra da je jedan od najvećih problema Srba na Kosovu odlazak mladih.

"Taj trend se nastavlja i iz godine u godinu ponavlja i tako je već decenijama unazad i on je svojstven čak i albanskoj zajednici sa možda čak zajedničkim imeniteljem poput ekonomije, ekonomskih pitanja, manjka radnih mesta i tako dalje", rekao je izvršni direktor NVO Aktiv u severnoj Mitrovici Miodrag Milićević.

"Skoro polovina ispitanika ne vidi sebe na KiM u narednih pet godina"

Istraživanje pokazuje i da 60 odsto ispitanika ne veruje nijednoj političkoj partiji, niti političaru, kao i da se 70 odsto anketiranih ne oseća slobodno da javno iznese svoje političke stavove, a skoro polovina ispitanika - 47 odsto, ne vidi sebe na Kosovu u narednih pet godina.

"Srbi su najmanje poverenja ukazali Vladi Kosova, potom Euleksu, zatim Unmiku i Kforu. Pandemija je značajno uticala na percepciju i stavove Srba generalno, zato što su videli da Vlada Kosova u momentu kada je trebalo da prepozna pandemiju, ne samo kao globalnu pretnju već i kao pitanje od javnog interesa i opšteg zdravlja, to nažalost prema manjinskim zajednicama nije najadekvatnije uradila", kazao je Milićević.

Komentarišući istraživanje, urednica portala Kossev Tatjana Lazarević kazala je da je krajnje vreme da međunarodni predstavnici, većinska zajednica na Kosovu, ali i Beograd, probaju da ove rezultate čuju i vide.

"Ne trebaju mi brojke da kazem koliko se taj osećaj lične bezbednosti promenio na gore. Ono što trenutno obeležava stanje srpske zajednice jeste pod jedan apatija i pod dva osećaj nebezbednosti. To je tako porazna dijagnoza", kazala je Lazarević.

Zamenica premijera Kosova iz redova bošnjačke zajednice Emilija Redžepi kaže da pored institucija i sve zajednice na Kosovu moraju da rade na izgradnji poverenja.

"To nije pitanje samo za Srbe, to je pitanje za sve nas, to je pitanje za sve građane koji žive u ovoj državi. Dok god ne razmišljamo kosovski i dok god se delimo na etničke grupacije kao Albanci, Srbi, Bošnjaci, Turci i ostali i dok god ne razmišljamo u duhu poštovanja svoje države, u onoj u kojoj živimo, imaćemo ovakvih predrasuda jedni o drugima", rekla je Emilja Redžepi.

Kako navodi VOA, istraživanje “Analiza trendova 2021- stavovi srpske zajednice na Kosovu” sprovedeno je u svih 10 opština sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija