Politika

Kancelarija za KiM demantuje prištinske medije: Poseta Gervale Švarc centralnoj Srbiji je odobrena

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2021

-

15:48

Kancelarija za KiM demantuje prištinske medije: Poseta Gervale Švarc centralnoj Srbiji je odobrena
Kancelarija za KiM demantuje prištinske medije: Poseta Gervale Švarc centralnoj Srbiji je odobrena - Copyright Tanjug/Mirjana Mitrović

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su netačni navodi pojedinih albanskih portala i prištinskih zvaničnika da Beograd nije dozvolio današnju posetu ministarke u takozvanoj vladi u Prištini Donike Gervale Švarc Bujanovcu i Preševu.

U saopštenju se podseća da se, prema sporazumu o zvaničnim posetama, svaka poseta između zvaničnika Beograda i Prištine smatra odobrenom ukoliko eksplicitno nije zabranjena dopisom, te je zahtev Donike Gervale Švarc tretiran pozitivno.

Dodaje se da je oficir za vezu koji zastupa Beograd i usmeno danas prištinskom oficiru za vezu u Beogradu preneo da je poseta Gervale Švarc centralnoj Srbiji odobrena i da može da poseti pomenute opštine u skladu sa važećim sporazumom i bez statusnih oznaka.

O tome, kako se ističe, svedoči i mejl kojim prištinski oficir za vezu danas zahvaljuje oficiru za vezu Beograda povodom odobravanja posete.

Kancelarija za KiM zato pozivaju medije i zvaničnike u Prištini da prestanu da obmanjivanjuju javnost i iznose netačne podatke.

"Beograd je taj koji dosledno poštuje sporazume i opredeljen je normalizaciji odnosa i nikakvi netačni navodi iz Prištine to ne mogu da ponište", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija prethodno je navelo da je Beograd zabranio  ministarki Doniki Gervali da poseti Preševo, Bujanovac i Medveđu, prenosi Kosovo onlajn pisanje Reporterija.

Navodi se da je Gervala planirala da poseti Preševo, Bujanovac i Medveđu, ali da je njena poseta otkazana.

"Tražili smo dozvolu. Poseta nije dozvoljena zbog nefer igara Beograda. Pokušaćemo sa novim terminom", navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Priština je ranije danas zabranila posetu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Petković je oko 8:30, posle višesatnog čekanja, vraćen sa administrativnog prelaza Jarinje, bez ikakvog obrazloženja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija