Društvo

Isplata akontacija za restituciju počinje 31. marta

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2021

-

19:24

Isplata akontacija za restituciju počinje 31. marta
Isplata akontacija za restituciju počinje 31. marta - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Građanima koji su dobili pravosnažno rešenje Agencije za restituciju 31. marta sledeće godine počinje isplata akontacija za 2022. godinu, i u tu svrhu je već obezbeđeno osam miliona evra, izjavio je danas direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

On je za Tanjug rekao da će isplata obveznica početi od 2023. godine i da će se one isplaćivati na period od pet, 10 i 12 godina.

"Procenu imovine vrši Poreska uprava i te cifre su apsolutno realne i odgovarajuće. Oni to rade izuzetno kvalitetno i efikasno, osim retkih izuzetaka, a građani će dobiti 15 odsto od procenjene vrednosti oduzete imovine", istakao je direktor Agencije za restituciju.

Što se tiče vraćanja imovine u naturi, Sekulić kaže da je tu posao u završnoj fazi.

"Vratili smo 560.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora, preko 82.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i preko 500 hektara tako da u narednih par godina očekujemo da se vraćanje imovine u naturi završi, sa izuzetkom poljoprivrednog zemljišta koje će trajati nešto duže", rekao je Sekulić.

Građani moraju da budu realni

Na pitanje da prokomentariše to što je visina obeštećenja po predmetu ograničena na 500.000 evra, kao i da neki odbijaju da prihvate taj iznos kao nadoknadu, Sekulić ističe da kada je restitucija u pitanju građani moraju da budu realni.

"Restitucija nije obavezna. Ne postoji nijedan evropski i svetski dokument koji neku državu primorava da uradi restituciju. U skladu sa tim, svaka država radi onako kako smatra da treba, naravno u skladu sa realnim mogućnostima. Tako se i radi", kaže Sekulić i dodaje da neke države, poput Poljske, nikada nisu realizovale restituciju.

"Srbija ima najširi obim vraćanja, koliko je moguće vratiti", ocenio je Sekulić.

Na pitanje šta će biti sa zemljištem na kome su izgrađeni objekti posle predatog zahteva za restituciju, Sekulić kaže da Agencija priznaje stanje na dan 5. 10. 2011. godine bez obzira da li je onaj ko je gradio imao ili nije imao dozvolu za to.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija