Društvo

Zašto porodica devojčice koju je oteo "malčanski berberin" nije prošla na konkursu za socijalne stanove u Nišu

Komentari

Autor: Ljiljana Pavlović / Euronews Srbija

27/12/2021

-

21:07

Zašto porodica devojčice koju je oteo "malčanski berberin" nije prošla na konkursu za socijalne stanove u Nišu
gsanis.rs - Copyright gsanis.rs

veličina teksta

Aa Aa

Porodica devojčice iz Niša koju je 2019. godine oteo ui zlostavljao Ninoslav Jovanović poznat kao "malčanski berberin" prijavila se na konkurs za takozvane socijalne stanove u tom gradu, ali nije prošla na konkursu Gradske stambene agencije (GSA). To je izazvalo veliku pažnju javnosti i aktivista koji su reagovali.

Nakon toga su se oglasili iz GSA saopštenjem da porodica nije ispunjavala uslove za konkurs jer "nemaju primanja, nisu zaposleni i primaju socijalnu pomoć". Navedeno je i da oni nisu podstanari već da žive u zajedničkom domaćinstvu s roditeljima.

Gradonačelnica Niša je izjavila da je porodici ponuđen jedan od stanova u centru grada, za koji je prethodno Igor Jurić iz fondacije "Tijana Jurić", rekao da je neuslovan. Iz Gradkse stambene agencije su to demantovali i naveli da je prethodni zakupac ove nekretnine ponudio da ostavi na poklon grejna tela koja je sam kupio, jer u stanu nema parnog grejanja. 

Sotirovski kaže da je razgovarala sa Jurićem kako da grad pomogne porodici Karimanović. 

Euronews Srbija

 

"Oni su tražili da im rešimo stambeno pitanje. Predlog je bio da konkurišu za zakup stana u Duvaništu, međutim, s obzirom da nisu imali uslove za stan, Gradska stambena agencija im je, bez konkursa, ponudila drugi stan od 57 kvadrata, i čak je taj zakup jeftiniji od Duvaništa. Mene je neprijatno iznenadilo što je gospodin Jurić, navodno, odbio taj stan, jer je neuslovan. Stan je sasvim  pristojan, na vrlo dobroj lokaciji. Pomogli bismo im i simboličnim zakupom od 7.000 dinara, koje bi mesečno verovatno pokrio Centar za socijalni rad", kaže gradonačelnica Niša.

Dragan Sotirovski je rekla da joj se iz porodice nikada nisu obratili i da joj je žao što je stvar dospela u javnost.

Prethodno je Jurić na društvenim mrežama rekao da se neće smiriti dok devojčica koja je bila oteta u svom gradu ne dobije tretman koji zaslužuje.

Podsećamo, pre nekoliko meseci je bio aktuelan slučaj liste za stanove u Nišu namenjene onima koji iz socijalnih, ekonomskih i drugih razloga ne mogu da obezbede krov nad glavom po tržišnim cenama. Tada je veliki pažnju izazvao podatak da se na listi našao zet gradonačelnice, imače po funkciji zamenik direktora Apoteka Niš. Tada je Sotirovski rekla da nije reč o socijalnim stanovima i da je njen zet na listi legitimno i legalno. 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Maxa

28.12.2021 13:31

Socijalni stanovi: 'Nakon toga su se oglasili iz GSA saopštenjem da porodica nije ispunjavala uslove za konkurs jer "nemaju primanja, nisu zaposleni i primaju socijalnu pomoć".' Valjda prednost za socijalne stanove imaju oni sa višim primanjima?

Srbija