Društvo

Godfri: SAD su spremne da pomognu uvođenje Amber alerta u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2021

-

14:01

Godfri: SAD su spremne da pomognu uvođenje Amber alerta u Srbiji
Godfri: SAD su spremne da pomognu uvođenje Amber alerta u Srbiji - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je danas da je njegova zemlja spremna da finansijski pomogne kupovinu opreme i obuku kadrova za uvođenje sistema Amber alert koji se koristi za uzbunjivanje javnosti u slučajevima nestale ili otete dece.

Na okruglom stolu koji je organizovala Fondacija Tijana Jurić u Palati Federacije, Godfri je rekao da je uvođenje tog sistema od životne važnosti za decu Srbije.

"Uvođenje tog sistema nije mali posao. SAD će vam biti partner u tom poduhvatu. Ja se unapred radujem saradnji sa Vladom Srbije, mi smo spremni, ali ne možemo ništa da uradimo bez vas. Vi morate da donesete odluku o uvođenju Ambert alerta", rekao je Godfri.

On je, pored toga, naglasio da se u primenu tog sistema osim policije moraju uključiti i mediji i građani. Istakao je da je Amber alert oproban sistem koji je najpre uveden u njegovoj zemlji, a zatim u još 33 od kojih je 20 u Evropi.

"Sistemom Amber alert 95 odsto otmica dece u SAD rešeno je u prva 72 sata. Na taj način spasili smo više 1.000 dece. Nadam se da će Srbija postati 21. zemlja u Evropi koja koristi Amber alert", poručio je Godfri.

Ministarka pravde Maja Popović rekla je da je bezbednost dece apsolutni prioritet Vlade Srbije, ali da se tom pitanju pristupa sistemski, a ne incidentno.

Ona je rekla i da je apsolutno uverena da će MUP Srbije napraviti najbolji sistem koji će zaštiti svu decu u Srbiji.

Ministarka je naglasila da je Vlada spremna i da želi da sarađuje sa svima po pronalaženju najboljeg rešenja za slučajeve otete dece, ali da je to tema o kojoj moramo da imamo nacionalni konsenzus.

Popović je podsetila da sistem Amber alert predstalja poziv građanima da policiji dostave sve raspoložive informacije o nestalom detetu, navodeći da i kod nas postoji sličan sistem, a s obzirom na to da slučajeve nestale dece odmah preuzima policija, koja obaveštava sve druge policijske stanice i granične prelaze.

Predsednik Fondacije Tijana Jurić Igor Jurić založio se za što brže uspostavljanje sistema Amber alert u Srbiji i pozvao se na pozitivna iskustva tog sistema iz SAD i zemalja Evrope.

"Želim da deca u Srbiji budu bezbedna i da naša zemlja bude primer dobre prakse. Najvažnije za sve nas je kakvo ćemo društvo ostaviti našoj deci", rekao je Jurić.

On je apelovao na državne organe da pomognu da se taj sistem što pre uvede.

"Naša deca nemaju vremena. Ne razmišljamo dovoljno danas šta možemo da uradimo da bismo sprečili da se ono najgore ne dogodi sutra", poručio je Jurić.

Predsednica Fondacije Novak Ðoković Jelena Ðoković rekla je da je njena fondacija spremna da pruži pomoć u pronalaženju najboljeg rešenja za slučajeve otete dece.

Komentari (0)

Srbija