Društvo

Novogodišnja noć uz vatromet s Kule Beograd: Bregović sprema spektakl sa trubačima (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/12/2021

-

20:03

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Osmominutnim vatrometom sa najviše kule u okviru kompleksa "Beograd na vodi", Beograd će ispratiti staru i dočekati Novu godinu. Time će se obeležiti i završetak radova na fasadi Kule Beograd visoke 168 metara, koja će predstavljati i novi simbol prestonice, ali i Srbije.

Organizatori najavljuju performans koji će obuhvatiti vatromet, laserski šou, kao i specijalne svetlosne efekte na fasadi Kule Beograd. Sve će to biti propraćeno muzikom koje je specijalno komponovana za tu priliku, a koja je, kako navode, inspirisana domaćim nasleđem i srpskom tradicijom.

"Osim sa Kule Beograd, vatromet će se u ponoć vinuti i sa reke, a magija će biti veća uz  posebnu refleksiju u Savi", kažu u Belgrade Waterfront-u.

Vatromet će se najbolje videti na Savi Promenadi, gde će kod Starog savskog mosta biti postavljena bina i organizovani koncert na otvorenom. Već od 20 sati, 31. decembra smenjivaće se Angellina, Coby, Saša Kovačević, Goran Bregović i Mladen Vojičić Tifa.

24sedam/Katarina Mihajlović

Radovi na dasadi KUle "Beograd" privode se kraju

Goran Bregović će prvi deo večeri pevati sa trubačima do pred ponoć, a zatim će zajedno sa Tifom, uz najveće hitove Bjelog Dugmeta, uvesti Beograđane, ali i goste Beograda u Novu godinu. Ulaz za sve je slobodan. 

Radovi na Kuli Beograd

Na gradilištu Kule "Beograd" ovih dana se ubrzano radi, jer se privode kraju radovi na fasadi zgrade. Segmenti koji se ugređuju stigli su iz različitih delova sveta: Kalifornije, Rusije, Nemačke. Kula je visoka 168 metara i ima 42 sprata. Prvih 11 spratova predviđeni su za luksuzni hotel sa pet zvezdica "St. Regis" iz portfilija kompanije "Meriot“. Na 12. i 13. spratu nalaziće se tehničke prostorije, dok će od 14. do 39. sprata biti brendirani "St. Regis" stanovi. Za posetioce koji žele da uživaju u pogledu na prestonicu sa 40. i 41. sprata, biće otvoreni restoran i vidikovac. Poslednji sprat je predviđen za tehničke prostorije.

belgradewaterfront

 

Kula Beograd biće povezana sa tržnim centrom Galerija pešačkim mostom, odakle će se liftovima stizati direktno do javnog vidikovca. Kula će imati 15 liftova, a odvojeni će biti hotelski liftovi od stambenog dela, ali i vidikovca i restorana. 

Uroš Marković, direktor nadzora Kule Beograd kaže da se trenutno završava fasada na 42 spratu zgrade, zatim ostaje da se završe spratovi od prizemlja do trećeg sprata i da se Kula pešačkim mostom poveže sa Galerijom. Paralelno se već radi na unutrašnjosti Kule.

"Do 11 sprata je hotel sa 109 hotelskih soba, a zatim će biti stambene etaže sa 220 brendiranih St. Regis stanova", kaže Marković za Euronews Srbija.

Zgrada će biti jedinstvena arhitektonski za ovaj deo Evrope. Arhitektama je inspiracija bila ušće Save u Dunav, vrtlozi koji se stvaraju na ušću dveju reka.

24sedam/Katarina Mihajlović

Uroš Marković

 

"Glavni arhitekta je odlučio da se zgrada rotira i uvrće 90 stepeni nakon 12 sprata. To simbolizuje vrtloge koji se javljaju na ušću Save u Dunav. Fasada zgrade je sivo- zelene boje što takođe asocira na boje Dunava i Save tokom godine", navodi Marković.

Vodilo se računa i o zaštiti ptica. Kula Beograd nalazi se na migratornom putu ptica selica. Zgrada u staklu predstavljala bi opasnost za njih, jer je one vide kao deo prirode i udarale bi o fasadu. Jedan od uslova Ministarstva zaštite životne sredine bio je da se uradi specijalna zaštita na fasadi.

belgradewaterfront

 

"Stakla na prvih devet spratova premazana su specijalnim premazom koji je stigao iz Kalifornije. On je skoro nevidljiv ljudskom oku, ali ga ptice primećuju tako da će na migratornom putu obilaziti oko zgrade. To je prva zgrada u Srbiji i prva u svetu koja koristi taj premaz. Nadam se da će i ostali slediti taj primer", istakao je on.

Kompletan završetak Kule Beograd, koja će predstavljati novi simbol Beograda, planiran je za narednu godinu.

Pogled sa Kule Beograd: 

 

Komentari (0)

Srbija