Društvo

Korona presek: Raste broj zaraženih, preminule 24 osobe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/12/2021

-

15:40

Korona presek: Raste broj zaraženih, preminule 24 osobe
Korona presek: Raste broj zaraženih, preminule 24 osobe - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je za poslednja 24 sata testirana je 16.541 osoba, od čega je pozitivno 1.676 njih. Preminule su 24 osobe. Na respiratorima se nalazi 91 pacijent

Podsetimo, u Srbiji je juče testirano 13.574 ljudi, od čega je pozitivno njih 1.249, a preminulo je 27 osoba. Na respiratorima se nalazilo 84 pacijenata.

 

 

Prof. Tanja Jovanović sa Medicinskog fakulteta rekla je za Euronews Srbija da se Omikron još uvek sporadično javlja u Srbiji, i da je do sada otkriven kod desetak zaraženih pacijenata. U mnogim evropskim zemljama nova varijanta virusa već je dominantna, a prof. Jovanović očekuje da će se to uskoro dogoditi i u Srbiji, te se zbog toga prati situacija.

"Osim četvoročlane porodice imamo još registrovanih pacijenata sa omikron varijantom virusa, ali on još uvek nije dominantan. Treba verovatno da prođu dve, tri nedelje", navela je ona.

Podseća da se virus brže prenosi od delta varijante, te da se može očekivati da postane dominantan soj brže od delte. Delta soj otkriven je u Srbiji 1. jula, a trebalo mu je oko mesec i po dana da postane dominantan, te je 12. avgusta potvrđen kod 90 odsto zaraženih osoba.

Omikron je prvi put otkriven u Srbiji 23. decembra, a detektovan je kod četvoročlane porodice koja je stigla iz Bocvane. Nova varijanta "uhvaćena je" u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, gde se radi sekvenciranje virusa.

Komentari (0)

Srbija