Društvo

Vujović: Rešenje za studiju Rio Tinta o "Jadru" još nije pravosnažno

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2021

-

14:49

Vujović: Rešenje za studiju Rio Tinta o "Jadru" još nije pravosnažno
Vujović: Rešenje za studiju Rio Tinta o "Jadru" još nije pravosnažno - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas Tanjugu da je kompaniji Rio Tinto izdato rešenje za obim i sadržaj Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, koje još nije pravosnažno zbog žalbi građana i istakla da je rok za izradu studije godinu dana od trenutka kada rešenje postane pravosnažno.

Ona je u izjavi za Tanjug naglasila da ukoliko rezultati studije pokažu da Rio Tinto nepovoljno utiče na životnu sredinu, Vlada Srbije, kao i resorno ministrastvo neće dozvoliti da se studija uvaži i da se realizuje projekat.

"Rio Tinto je tema o kojoj se priča mesecima i svakako se ne iznose činjenice, već je sve na nivou predrasuda pojedinaca. Što se tiče Rio Tinta, to ide svojim tokom, ali biće potrebno još puno vremena da se završi studija", kazala je Vujovićeva.

Rekla je da je javnosti sada dostupan obim i sadržaj studije i objasnila da je to dokument u kome su uputstva i sve ono što studijom treba da bude obuhvaćeno.

Vujović je dodala da studiju sačinjava kompanija, nakon čega će je predati resornom ministarstvu na uvid i procenu i poručila da će svi rezultati i razgovori o studiji biti transparentni i dostupni javnosti.

"Imamo puno vremena pred nama"

Rok za izradu studije, prema rečima ministarke, biće godinu dana nakon što rešenje za obim i sadžaj postane pravosnažno.

"Imamao puno vremena pred nama, razgovaraćemo o odlukama i dokumentima, do sada su sve bile pretpostavke. Ništa nije dramatično, niti su rokovi kratki, svaki dokument je prezentovan javnosti i podleže javnoj raspravi i učešću iste u sugestijama i nedoumicama", kazala je Vujović Tanjugu ističući da će javnost i građani na svako pitanje dobiti odgovor od donosioca odluka.

Na pitanje da prokomentariše zašto rešenje za obim i sadržaj još nije postalo pravosnažno, Vujović je navela da su postojale žalbe građana, te ocenila da je sada potrebno vremena da se zakonski okviri i rokovi razmotre i usklade sa podnetim žalbama.

"Rešenje nije pravosnažno pošto je bilo nekoliko žalbi i sada se odlučije po tim žalbama i to su zakonski rokvi koji traju i videćemo kakve će se odluke doneti u odnosu na podnete žalbe", rekla je ministarka.

Osvrnula se na to da je ministarstvu trenutno dostupno samo rešenje o obimu i sadržaju studije i naglasila da će se tek po završetku studije znati koji je način rada kompanije kako u domenu istraživanja, tako i u domenu realizacije rada rudnika.

"Mi ćemo znati sve precizno onog trenutka kada oni nama predaju studiju da vidimo šta je to ono što oni imaju u planu", rekla je Vujović.

Dodala je da prvi rezultati zavisi od dinamike kojom će kompanija izraditi studiju od trenutka kada rešenje postane pravosnažno. Ukoliko se pokaže da Rio Tinto negativno utiče na životnu sredinu, Vujović je poručila da ministarstvo neće dati saglasnost za studiju. Kompanija mora da prođe, prema njenim rečima, sve bezbednosne i pravne procedure kao što je slučaj i u svakoj drugoj privrednoj delatnosti, koja ima uticaj na životnu sredinu.

"O Rio Tintu se puno pričalo i unapred se osuđivao čitav projekat. Niko od nas ne može da zna šta je predviđeno da se radi dok ne vidimo studiju. Ukoliko bude negativnog uticaja ja prva neću dozvoliti nikakve dalje korake, a isto tako ni Vlada Srbije, ni predsednik zemlje Aleksandar Vučić", poručila je Vujovićeva.

Svaka kompanija, navodi ministarka, mora da ispuni ekološke standarde i posluje po zakonima Srbije koji su na snazi, svi koji se bave delatnostima koje mogu da imaju uticaj na životnu sredinu, oni prolaze istu proceduru u skladu sa zakonima. Kazala je da Srbija zakonske okvire usklađuje sa standardima i pravnim tekovinama EU i i navela da je tokom 2021. godine doneto sedam novih zakona, kao i mnogo uredbi i strategija, koje unapređuju ekološka pitanja u zemlji.

Ministarka je istakla je i da je rezultat usklađenosti Srbije sa zakonskim okvirom EU novootvoreno poglavlje 27 i ocenila da su sve mere donete kako bi se životni standard i zaštita životne sredine podigli na viši nivo.

Komentari (0)

Srbija