Društvo

Istraživanje KOMS: Sve više mladih ima problem sa mentalnim zdravljem, njih 70 odsto je anksiozno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/12/2021

-

07:13

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Zbog pandemije koronavirusa sve više mladih u Srbiji ima problem sa mentalnim zdravljem. Prema najnovijem istraživanju Krovne organizacije mladih čak 32 odsto mladih između 15 i 29 godina oseća znake akutne depresije, a 70 odsto njih je anksiozno. Generalna sekretarka ove organizacije Miljana Pejić kaže za Euronews Srbija da je briga o mentalnom zdravlju nepopularna kod nas.

"Ova tema je i dalje stigmatizovana, naročito među vršnjacima. Oni se boje da kažu da neko koristi usluge psihoterapije. To je veliki problem, i na tome je neophodno raditi sve više kako bi neko kome je pomoć potreba je dobio na vreme. Briga o metnlanom zdravlju je važna i potrebna joj je sve veća pažnja, naročito u uzrastu do 29 godina", kaže ona.

"Priča se samo o tragičnim slučajevima, a niko ne obraća pažnju na mlade koji se godinama suočavaju sa ovim problemom i kojima je upravo potrebna pomoć da ne bi došlo do smrtnog ishoda", dodala je ona.

Podaci dalje pokazuju da svega 30 odsto njih traži podršku roditelja, dok više njih se za pomoć javlja vršnjacima.

"Misle da ih prijatelji više razumeju, jer su generacija. Oni su jedni drugima velka socijana podrška", dodala je ona.

Kaže da podaci do kojih je ova organizacija došla pokazao je da zbog toga, velki broj mladih u osnovnoj školi krene da konzumira alkohol.

"Previše kasno počnemo da pričamo sa njima o štetnosti toga. Mi mlade zakonski vidimo od 15. godine, zbog toga su poražavajući podaci da mlađi od tog urzasta počinju da piju. Zbog toga je potrebna dodatna edukacija kao bi se na vreme uočio problem", rekla je Pejić.

Komentari (0)

Srbija