Društvo

Zagađivači godine: SO Prijepolje, Ziđin i Republička veterinarska inspekcija

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2021

-

17:34

Zagađivači godine: SO Prijepolje, Ziđin i Republička veterinarska inspekcija
Zagađivači godine: SO Prijepolje, Ziđin i Republička veterinarska inspekcija - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

"Crni list" za zagađivača ove godine pripao je Skupštini opštine Prijepolje, kineskoj kompaniji Ziđin i Republičkoj veterinarskoj inspekciji u okviru najveće, najstarije i najpoznatije ekološke akcije u Srbiji, koju organizuje Radio Beograd 2 i Pokret gorana Vojvodine.

Zeleni list na svečanosti u Sremskim Karlovcima povodom dodele priznanja u okviru akcije "Tražimo zagađivača godine i zaštitnika životne sredine" dobilo je deset pojedinaca, organizacija i institucije iz cele Srbije za aktivnosti u oblasti ocuvanja životne sredine.

Skupština opštine Prijepolje "Crni list" je dobila zbog nesanitarnih, divljih deponija koje zagađuju životnu sredinu, kompanija Ziđin zbog nedovoljnog ulaganja u smanjenje zagađenja u Boru, a Republička veterinarska inspekcija zbog nerešavanja problema divljih deponija životinjskog otpada.

Priznanje "Zeleni list" za aktivnosti u oblasti očuvanja životne sredine u ovoj godini dobili su Udruženje Stop Kafileriji, Eko straža, Podrinjski antikorupcijski tim, Inicijativa Pravo na vodu, Evo-Pančevački rit, Ekomar, Balkan Green Energy News, Marka žvaka, kao i Dragana Arsić, Ramo Taksirović, Nebojša Bata Joksić.

Priznanja i za ambasade Švedske i Velike Britanije

Specijalno priznanje ove godine dobili su ambasada kraljevine Švedske za spovođenje reformi u životnoj sredini i Miodrag Obradović za pionirski poduhvat u pošumljavanju goleti na Pešterskoj visoravni.

Žiri Radio Beograda 2 i Pokreta gorana Vojvodine odlučili su da izraze posebnu zahvalnost ambasadi Velike Britanije za akciju sadnje 189 stabala na obali Save kod Beogradskog sajma i kompaniju „Sberbank Srbija" za ekološki projekat „Sberzeleno - jedan imejl = jedno drvo".

Žiri je, takođe, odlučio da posebno pohvali Sašu Bjelića iz Priboja, osnivaca fejsbuk stranice „VoLim ne dam Lim", za alarmiranje javnosti o problemu plutajuće deponije na Potpećkom jezeru.

Akciju su, inače, pre 38 godina pokrenuli Ekološki magazin "Čekajući vetar" Radio Beograda 2 i Društvo za čistoću vazduha Srbije.

Cilj je unapređenje zaštite i očuvanja životne sredine kroz nagradivanje pojedinaca i organizacija koje najviše brinu ili, s druge strane, najviše zagađuju životnu sredinu.

Na početku svečanosti se prisutnima obratio šef Misije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper.

U akciji su i ove godine, kao predlagači, učestvovali pojedinci, organizacije i institucije iz cele Srbije. Svojim predlozima, u akciji učestvuje i veliki novinarski žiri, sastavljen od novinara ekoloških rubrika štampanih, elektronskih i internet medija iz cele Srbije. Nakon svih prispelih predloga žiri je doneo odluku o dobitnicima ovogodišnjih priznanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija