Društvo

Patrijarh Porfirije podelio 1.000 božićnih paketića u Hramu Svetog Save

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/01/2022

-

18:43

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh srpski Porfirije podelio je u Hramu Svetog Save 1.000 paketića deci bez roditeljskog staranja, mališanima iz mnogočlanih porodica, kao i deci ometenoj u razvoju i deci korisnika Crkvene kuhinje. Svoj deci poželeo je ljubav i čestitao predstojeći praznik Božić.

Uoči Božića, sa blagoslovom partijarha Porfirija, Versko dobrotvorno starateljstvo Arhiepiskopije beogradskokarlovačke u saradnji sa Hramom Svetog Save i Odborom za Versku nastavu, već petu godinu za redom organizuje Božićno darivanje za najmlađe, saopštila je SPC.

Euronews/Nataša Jovanović

 

Poklone je deci podelio patrijarh srpski Porfirije sa svojim vikarnim episkopima, vladikama Stefanom, Jerotejem, Savom i Justinom, a dečiji Hor Slavujčići pod vođstvom sestara Gobović je svojim pojanjem uveličao program.

Darujte deci ljubav, pre svega ljubav mame i tate, jer kada se oni međusobno vole onda su deca radosna, a tužna su i boli ih više od bilo kakve kazne i oštre reči kada se ne slažu i svađaju, poručio je patrijarh.

"Ta roditeljska ljubav najvažnije je što roditelji mogu da poklone svojoj deci, kada im to poklone, poklonili su im ceo svet - čvrst temelj na kojem stoje, snagu da mogu da se nose sa različitim izazovima. Ljubav koju im roditelji daju je kompas i orjentir kojim putem treba da idu da bi bili čestiti ljudi", rekao je patrijarh.

Patrijarh je rekao da mu je veoma drago što je sa porodicama koje imaju više dece i što su tu deca bez roditeljskog staranja iz Zvečanske.

Takođe, dodeli paketića prisustvovala je Kejti-Katarina Fenslou iz Čikaga, čija je organizacija "Naši Srbi" dugogodišnji saradnik Verskog dobrotvornog starateljstva. Ona je obezbedila i poklone za decu. Pomoć oko Božićnog darivanja pružili su i porodica Keviš, Kolo srpskih sestara Beograd i Šabačka mlekara.

O Temeljnom ugovoru

Tokom svečanosti u Hramu, patrijarha su novinari pitali i o Temeljnom ugovoru između Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore. Međutim, patrijarh Porfitije je poručio da je tema okupljanja Božić i nije želeo da govori o Temeljnom ugovoru.

"Tema nad temama je rođenje Hristovo", rekao je patrijarh i dodao da su sve ostale teme mehur od sapunice.




 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija