Društvo

KBC Zvezdara izlazi iz kovid sistema, sledeće nedelje i MIšović

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

12/05/2021

-

09:47

KBC Zvezdara izlazi iz kovid sistema, sledeće nedelje i MIšović
KBC Zvezdara izlazi iz kovid sistema, sledeće nedelje i MIšović - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

KBC Zvezdara više nema kovid pacijenata i prelazi u redovan sistem rada, početkom naredne nedelje u ne-kovid sistem prelazi i KBC Dragiša Mišović, a i Opšta bolnica u Mladenovcu je u pripremi da se vrati redovnim aktivnostima.

Direktor Infektivne klinike UKCS Goran Stevanović rekao je da kovid bolnice polako mogu da se vraćaju u redovan rad sa ostalim pacijentima, jer broj novoobolelih od kovida 19, opada zahvaljujući uspešno sprovedenoj vakcinaciji.

"Sada možemo da posvetimo pažnju pacijentima koji nemaju kovid, koji su trpeli kada je glavna pažnja bila posvećena na zbrinjavanju kovid bolesnika", rekao je Stevanović nakon današnjeg  sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica.

On je naglasio da se epidemiološka situacija u Srbiji smiruje, ali da se ne može reći da je priča završena i da od građana zavisi kako će se dalje razvijati.

"Vidimo šta se dešava kad se suviše rano opusti zajednica kao u Indiji. Imamo slične podatke za zemlje koje su prilično dobro kontrolisale epidemiju, Japan i Sejšeli", rekao je on dodao da priča sa koronom još nije završena i da je i dalje potreban oprez.

Vakcine stižu u kontinuitetu

Upitan da li ima dovoljno vakcina za sve građane, on je rekao da je Srbija na vreme krenula sa nabavkom vakcina, da cepiva stižu u kontinuitetu i da građani ne treba da brinu. Dovoljno je da se samo prijave za vakcinaciju.

Napomenuo je da se uvek nabavlja i više cepiva nego što je potrebno, jer može da se desi da dođe do oštećenja pošiljke ili da se zagubi.

"Uvek postoji veća količina vakcina. Da ne bi propale možete da date i drugim ljudima i tako pokrivate šire područje. Kovid pokazao da ne postoje granice", naglasio je Stevanović.

Istakao je da za drugu dozu vakcine ne treba da brinu ni strani državljani koji su vakcinisani u Srbiji. Oni treba da se prijave preko elektronske uprave, tako će biti u sistemu i pozvani na revakcinaciju. 

Komentari (0)

Srbija