Društvo

Euronews Srbija saznaje: Omikron soj koronavirusa potvrđen u 80 odsto uzoraka u Srbiji

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

16/01/2022

-

20:20

Euronews Srbija saznaje: Omikron soj koronavirusa potvrđen u 80 odsto uzoraka u Srbiji
Euronews Srbija saznaje: Omikron soj koronavirusa potvrđen u 80 odsto uzoraka u Srbiji - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Omikron soj identifikovan je kod 80 odsto uzoraka koronavirusa u Srbiji u prvih deset dana januara, rekla je za Euronews Srbija virusolog prof. Aleksandra Knežević sa Instituta za mikrobiologiju i virusologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Srbija već nekoliko dana beleži petocifrene brojeve zaraženih virusom korona, ali je klinička slika obolelih uglavnom blaža, što je i tipično za omikon soj. U poslednjem talasu kojim dominira omikron, od početka meseca Srbija je zabeležila rekrde u broju zaraženih osoba u toku jednog dana, sa najviše 13.753 novozaraženih koliko ih je bilo 13. januara. 

Ipak, pritisak je trenutno dominantno na kovid ambulantama, dok je situacija u kovid bolnicama drugačija. U poslednja 24 sata, u Srbiji su na koronavirus testirane 25.323 osobe, a registrovano je 11.248 inficiranih. Preminulo je 26 osoba. Na respiratorima je 99 pacijenata.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je juče da će sadašnji talas epidemije koronavirusa imati dve faze i da u prvoj, koja je sada u toku, oboljevaju mlađi, deca i ljudi srednje životne dobi.

 

U drugoj fazi, koja se, kako je Tiodorović rekao za Tanjug, može očekivati sledeće nedelje ili nedelju dana kasnije, više će oboljevati stariji ljudi, posebno teški i hronični bolesnici.

Činjenica da se omikron soj virusa širi 10 do 15 puta brže nego raniji sojevi može napraviti problem zdravstvenom sistemu koji je već sada na udaru, jer se broj obolelih zdravstvenih radnika procenjuje na između sedam i 10 odsto, dodao je Tiodorović.

Euronews/Ana Mihaljčić

 

Inače, omikron soj koronavirusa je 23. decembra identifikovan i u Srbiji, a stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) su nedavno naveli da se očekuje kako će više od pola populacije Evrope biti zaraženo ovim sojem u narednih šest do osam nedelja.

Direktor SZO za Evropu Hans Kluge je dodao i da je u prvoj nedelji 2022. godine u Evropi zabeleženo više od sedam miliona novoprijavljenih slučajeva kovida 19. Prema njegovim rečima, 26 zemalja je saopštilo da više od jedan odsto populacije svake nedelje oboljeva od kovida 19.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija