Društvo

Bogojavljensko plivanje širom Srbije, među najbržima i desetogodišnjak iz Arilja

Komentari

Autor: Tanjug

19/01/2022

-

13:43

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Bogojavljensko plivanje za časni krst, danas je organizovano širom Srbije, a u Beogradu i na nekoliko mesta.

Na Bogojavljenje, koje se obeležava 19. januara, pliva se 33 metra, što simbolizuje godine Hristovog života. Onima koji prvi stignu do krsta, uručuje se simbolična nagrada.

U Beogradu je plivanje za časni krst organizovano na Zemunskom keju, a pre toga održane su sveta liturgija i litija do reke Dunav. Do krsta je prvi stigao Ðođe Lukač, rođen 1999. godine.

Za časni krst na Sava promenadi takmičili su se dobrovoljci kao i devet pripadnika Vojske Srbije, među kojima je i jedna devojka. Marija Stefanović (32) koja je prva doplivala do krsta.

Manifestacije su organizovane i u drugim gradovima u Srbiji.

Sedamdesetak odvažnih mladića učestvovalo je u plivanju za krst u Pirotu, na Nišavi nedaleko od centra grada. Prvi je do krsta doplivao bokserski šampion Saša Nikolić, koji godinama učestvuje u bogojavljenskom plivanju.

Na Velikom Rzavu takmičilo se više od 30 plivača iz Arilja, ali i iz okolnih gradova Ivanjice i Požege, jer u njima nije bilo organizovanog plivanja ove godine. Desetogodišnji Andrej Kovačević prvi je danas doplivao do časnog krsta.

"Za Bogojavljenje se valja kupati u reci, a ja plivam od šeste godine uz ujaka i nakon četiri godine sam prvi put uzeo krst", kazao je Andrej.

Takođe, plivanje za časni krst na Bogojavljenje je danas 19. put organizovano u Zapadnoj Moravi u Čačku, a do krsta je prvi stigao dvanaestogodišnji Pavle Mečanin.

I pored pogoršane epidemiološke situacije, 106 devojaka i mladića se prijavilo za plivanje, a ceo događaj je pratilo nekoliko stotina građana.

U Valjevu je mladi vaterpolo reprezentativac Srbije i član VK "Valis" iz Valjeva, 17. godišnji Aleksandar Kovačević, pobednik 11. plivanja za Bogojavljenski krst, koje je, u organizaciji Crkvene opštine Valjevo, pri hramu Vaskrsenja Hristovog, a uz blagoslov episkopa valjevskog, vladike Isihija, održanog na reci Gradac.

Ilija Kocić (19), student Ekonomskog fakulteta u Nišu, prvi je doplivao do Časnog krsta u plivačkom nadmetanju, koje je Gradska opština Medijana, i ove godine, organizovala na otvorenom bazenu Sportskog centra "Čair". Ilija prvi put učestvuje na ovoj manifestaciji i najmlađi je takmičar Bogojavljenskog plivanja.

I ove godine na gazivodskom jezeru organizvano je plivanje za Časni krst, a prvi je do njega i stigao Mileta Pitulić iz Zvečana. Ovo je njegovo sedmo učešće na ovoj manifestaciji, a peta pobeda, prenosi Kos sev.

Iako je plivanje održano na više mesta, na brojnim mestima je otkazano iz epidemioloških razloga.

 

 

 

 

Komentari (0)

Srbija