Društvo

Univerzitet u Beogradu zahteva povraćaj oduzete imovine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/01/2022

-

20:39

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Univerzitet u Beogradu je između dva svetska rata bio jedan od tri najbogatija u Evropi, te posedovao više od 80 zadužbina i fondova. Sredinom prošlog veka, većina tih fondova i zadužbina je nacionalizovana i dugo vremena nakon Drugog svetskog rata Univerzitet nije imao pravo upravljanja njome. Iako je Senat Univerziteta u Beogradu podržao inicijativu, podnetu još 2018. godine, za povraćaj te imovine ili obeštećenje, restitucija i dalje nije pokrenuta. Pored Univerziteta, oduzetu imovinu sada potražuju i Srpska akademija nauka i umetnosti i Matica srpska.

O kakvom je apsurdu reč govori primer da Kapetan Mišino zdanje, poznatije kao zgrada Rektorata, zapravo ne pripada Univerzitetu. Ovo je samo jedan od u nizu slučajeva sa kojima se suočavaju inistucije koje čekaju da im imovina bude vraćena. 

Aleksandar Popović iz Saveta Univerziteta u Beogradu kaže za Euronews Srbija da je veći deo imovine zadužbina i fondova, država zapravo nacionalizovala posle Drugog svetskog rata.

"Beogradski univerzitet je, prema popularnim legendama bio među tri najbogatija u kontinentalnoj Evropi do Drugog svetskog rata. Međutim, nakon nemačkog rata su praktično sve fondacije i sve ono što je bilo u novcu i hartijama nestalo, a tokom rata su najmanje dve zgrade uništene u angloameričkom bombardovanju 1944. godine, dok su posle rata Brozovi komunisti uzeli onaj ostatak", kaže Popović.

Inače, po zakonu o restituciji, sve što je oduzeto nakon 1945. vraća se fizičkim licima, odnosno bivšim vlasnicima. Ivana Živković iz Agencije za restituciju kaže da iako Zakon ne prepoznaje Univerzitet kao pravno lice koja ima pravo na povraćaj imovine, on predviđa drugačiji ishod za zadužbine.

"Univerzitet kao ustanova nije predviđen kao pravno lice koje ima pravo na povraćaj imovine. Ne samo Univerzitet nego ni Matica srpska, SANU, kao ni mnoga udruženja koja su imala imovinu do Drugog svetskog rata. Zakon predviđa mogućnost da se imovina vraća i zadužbinama koje su posedovale imovinu do oduzimanja, odnosno danas njihovim pravnim sledbenicima, znači da su zadužbine morale u kontinuitetu postojati od oduzimanja imovine do danas", kaže ona.

Međutim, Popvić sa druge strane kaže da taj potreban kontinuitet ne postoji jer kako kaže one su sticajem okolnosti prestajale da rade u određenom vremesnkom periodu.

"Kontinuitet ne postoji, od 41. do 55. kad je imovina uništavana i oduzimana, te zadužbine i fondacije su prestale da rade. Niste mogli očekivati da će ako je nekoj zadužbini oduzeta zgrada, onda od 1955. do 2000. nastaviti da funkcioniše. Kako? Sa čime?", pita se Popović.

Zbog toga, kako bi povraćaj ili obeštećenje oduzete imovine Univerziteta u Beogradu bilo moguće, potrebno je promeniti zakon. Međutim Popović kaže i tu postoji problem jer je nacrt predat pre tri godine, ali dalje od toga se nije odmaklo.

"U februaru prošle godine bio je sastanak kod premijerke Brnabić, gde je nama obećano da ćemo za mesec dana dobiti odgovor. Stvar nije jednostavna. Postoji puno različite imovine koja je ili nestala, srušena zgrada da bi se izgradila nova ili su otkupljeni stanovi. Postoji puno imovine koju je nemoguće naturalno vratiti. Međutim, mi želimo da vidimo šta je ono što je moguće uraditi i šta je ono što je moguće vratiti Univerzitetu kako bi on, a i Srbija bili bolji ili, kako bi se u krajnjoj liniji ispravila nepravda", dodaje Popović.

Srpska akademija, Matica Srpska i i Univerzitet u Beogradu, zatražile su da se restitucija obavi  na način na koji je to urađeno za Crkvu i verske zajednice-  donošenjem leks specijalisa koji zapravo predstavlja pravnu doktrinu koja se odnosi na tumačenje zakona. Njime se utvrđuje određena tema koja je jača od zakona koji reguliše pravna pitanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija