Društvo

Niče Linijski park u Beogradu: Kako će izgledati "urbana šuma" od Beton hale do Pančevačkog mosta?

Komentari

Autor: Tila Milenović

30/01/2022

-

19:08

Niče Linijski park u Beogradu: Kako će izgledati "urbana šuma" od Beton hale do Pančevačkog mosta?
Linijski park - Copyright Sekretarijat za investicije

veličina teksta

Aa Aa

Beograd će uskoro dobiti novi specifičan park, koji će se prostirati od Beton hale sve do Pančevačkog mosta. Izgradnja prvog dela ove "urbane šume" odnosno takozvanog Linijskog parka je počela ove nedelje, te bi za tri meseca trebalo da bude gotova zelena površina sa sportsko rekreativnim sadržajima i pešačkim stazama na platou Donjeg grada Beogradske tvrđave sve do Bastiona Svetog Jakova.

Park će da se sastoji od deset celine, a jedinstven je po tome što su planove za svaku celinu izradili različiti inženjeri. Nakon sprovedenog javnog arhitektonskog konkursa za koji se prijavilo više timova i pojedinaca, proglašeni su pobednici, tako što je za svaku od deset celina izabrano različito idejno rešenje. Na izradnji ideja celog Linijskog parka radilo je više od 50 timova i pojedinaca.

"Park je planiran kao deo jedinstvenog sistema zelenih površina Beograda, odnosno zelene infrastrukture grada tako da bude uređen da ostvari ekološke, društvene i ekonomske usluge kao ekosistem u urbanom prostoru. Biće omogućeno odvijanje prirodnih procesa, koji će pozitivno uticati na kvalitet vazduha, vode, zemljišta, biodiverziteta, a samim tim i na kvalitet života u gradu" naveo je gradski sekretar za investicije Luka Petrović.

JKP Zelenilo Beograd će izvoditi radove na prve dve celine. Naknadno će biti izabran izvođač radova za preostalih osam celina. Prema planiranoj dinamici u toku 2022. godine biće poznat izvođač za sve preostale celine.

Važno je napomenuti da Grad Beograd trenutno bira članove za tim koji će da sprovede studiju izvodljivosti idejnih rešenja.

"Kao obavezna faza u sprovođenju investicije ovakvog obima neophodno je izraditi studiju izvodljivosti. Studija će dodatno definisati i unaprediti investicione aktivnosti. Ne očekujemo promenu planova i ideja koje su trasirane", ističu za Euronews Srbija iz  Sekretarijata za investicije.

Kako bi mogao da izgleda Linijski park?

Park obuhvata prostor dela koridora stare železničke pruge u okviru teritorije opština Stari grad i Palilula, od Beton hale do Pančevačkog mosta, u dužini od 4.600 metara.

Područje Linijskog parka, u prostornom pogledu, predstavlja sponu između Beton hale i Pančevačkog mosta, kao i dunavske padine i priobalja reke Dunav.

Sekretarijat za investicije

 

U deset izabranih pobedničkih rešenja definisano je i kako bi celine parka bile povezane – predložen je koncept pod nazivom LINKPARK koji bi kroz pet linija povezao celine:

  • Glavna linija – Pešačka putanja koja se prostire celom dužinom parka;
  • Aktivna linija – predviđena za vožnju biciklom i druge oblike mikro mobilnosti, kao i trim stazu za trčanje;
  • Linija kretanja tramvaja (potencijalno) – duž većeg dela Dunavske ulice kao oblik održivog javnog gradskog prevoza;
  • EcoAuto linija – forma drumskog saobraćaja sa automobilima koji imaju 0 odsto karbonske emisije;
  • Linija biodiverziteta – primenjena kao osnovni princip prirodne konektivnosti i biomimikrije i formiranje novog elementa zelene infrastrukture (veznog parka).

Sekretarijat za investicije

 

U planu detaljne regulacije, napominje se da je pri projektovanju objekata potrebno predvideti i prirodom inspirisana rešenja kao što su zeleni zidovi, zeleni krovovi i krovne bašte, a u okviru javne zelene površine obezbediti i sadržaje za ptice i druge životinje, ekološka staništa, ostrva svežine, eko urbani mobilijar, zelene zvučne barijere kod tranzitnog sadržaja i slično.

U okviru parka nalaziće se različiti tematski ozelenjeni prostori – poput cvetnih vrtova, aromatičnih bašti, urbanog pčelarstva, sistema za sakupljanje atmosferskig voda i drugih  prirodom inspirisanih rešenja.

Park je potrebno opremiti standardnom infrastrukturom i sistemom za zalivanje, električnom mrežom za osvetljenje celog parka i priključcima na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Ističe se da primarno treba uključiti korišćenje obnovljivih izvora energije, pre svega solarne, za osvetljenje staza, punjače mobilnih telefona i punjenje malih električnih vozila – trotineta i bicikala.

Postojaće i prostori za edukaciju na otvorenom – plato, amfiteatar, pergola. 

U okviru parka planirani su i otvoreni tereni za rekreaciju: dečja igrališta, tereni za košarku, fudbal, badminton, odbojku, jogu, kao i teretane na otvorenom.

Deset celina Linijskog parka

Izradi Plana prethodila je izrada idejnih rešenja za 10 prostornih celina.

Prva celina, čija je izgradnja počela 24. januara, prostire se na 1,63 ha, a predstavlja idealno šetalište na obali reke, gde bi postojale parasele, a kod Bastiona Svetog Jakova, Beograđanima bi se otvorio prelep pogled na drugu obalu dunava i na Veliko ratno ostrvo.

Sekretarijat za investicije

1. celina

Znatno veća druga celina sa oko 3,57 hektara u centru bi imala Kulu Nebojšu, jedan od najznačajnijih spomenika kulture iz XV veka. Pored biciklističkih i pešačkih staza planirane su velike zelene površine.

Bedem su autori konkursa prepoznali kao potencijal lokacije i mogućnost za direktan kontakt korisnika prostora sa vodenom površinom, pa su u skladu sa tim, oformili sadržaje poput amfiteatra i letnje pozornice koje su namenili kulturi.

Sekretarijat za investicije

2. celina

Izgradnja druge celine bi trebalo da počne nakon završetka prve celine, odnosno za otprilike 90 dana.

Celina tri obuhvata prostor nekadašnje Marine "Dorćol" koji se transformiše u mešovite gradske centre, prostor nekadašnje Termoelektrane "Snaga i svetlost" koji je predviđen za revitalizaciju sa novom namenom (kultura) i prostor između nekadašnje termoelektrane i reke Dunav koji je planiran za park.

Celina četiri obuhvata kompleks postojeće toplane "Dunav" i objekat postojeće crpne stanice koji se zadržava. U ovoj celini osnovna namena su planirane površine za infrastrukturne objekte i komplekse.

Celina pet planirana je za objekte i komplekse javih službi - visokoškolske ustanove, Fakultet muzičke umetnosti sa katedrom za ples.

Sekretarijat za investicije

 

Celina šest predstavlja prostor u okviru koga se nalazi hotel "Admiral" i u kojoj se daje mogućnost razvoja postojeće namene (komercijalni sadržaji).

Sekretarijat za investicije

 

Celina sedam predviđena je za mešoviti gradski centar, a u okviru ove celine nalazi se i ustanova primarne zdravstvene zaštite.

Celina osam, površine oko 1,54 ha, nalazi se na prostoru jugozapadno od objekta Luke Beograd i predstavlja deo parka koji je, pravolinijski gledano, najbliži Trgu republike, a u postojećem stanju prostor zauzimaju asfaltirane površine parkinga ispred magacina Luke Beograd.

Sekretarijat za investicije

 

Celina devet, površine oko 3,9 ha, nalazi se na prostoru "Dunav" stanice uz Poenkareovu ulicu. U postojećem stanju prostor zauzima železnički koridor, objekte i nadstrešnicu železničke stanice "Dunav".

Celina 10, površine oko 3,6 ha, nalazi se na prostoru koji obuhvata potez pratećeg železničkog koridora od Ulice mitropolita Petra do Pančevačkog mosta, omeđen ulicama Viline vode i Poenkareovom, kao i potez uz Ulicu mitropolita Petra, a između Poenkareove ulice i Bulevara despota Stefana. Već u ovom trenutku prevazilazi dozvoljene vrednosti i ugrožava život velikog procenta stanovništva.

Sekretarijat za investicije

 

Kada bi park mogao da bude gotov?

Iz Sekretarijata za investicije ističu da je izgradnja Linijskog parka je planirana kao višegodišnji projekat.

Kako je ranije izjavio Luka Petrović, prva faza podrazumeva rodove na celinama jedan i dva, gde je izvođač "Zelenilo Beograd". U drugoj fazi, nakon izrade projektno-tehničke dokumentacije i izbora izvođača radova u toku 2022. godine, započeće aktivnosti na rekonstrukciji i izgradnji preostalog dela obuhvata od celine tri do deset.

U tom postupku će se zaokružiti intervencija i na delovima potcelina 1 i 2, koji su u obuhvatu posebnih uslova Zavoda za zaštitu spomenika, a nisu predviđeni za prvu fazu radova

Komentari (0)

Srbija