Društvo

Mali maturanti u utorak završavaju nastavu, završni ispit 23, 24. i 25. juna

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

06/06/2021

-

10:19

Mali maturanti u utorak završavaju nastavu, završni ispit 23, 24. i 25. juna
Mali maturanti u utorak završavaju nastavu, završni ispit 23, 24. i 25. juna - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Nastava za male maturante završava se u utorak, 8. juna, ali to ne znači da su završili sa obavezama u školi, jer ih 23, 24. i 25. juna čeka završni ispit.

Test iz srpskog (maternjeg) jezika zakazan je za 23. jun u devet sati. Dan kasnije mali maturanti će polagati test iz matematike, dok će 25. juna rešavati kombinovani test sa pitanjima iz istorije, geografije, biologije, hemije, fizike.

Novina ove godine je da će na testu biti više zadataka zatvorenog tipa, gde će učenici birati jedan od ponuđenih odgovora.

Testovi će se skenirati na osam lokacija u Srbiji i većina zadataka biće pregledana digitalno. Ovlašćeni nastavnici pregledaće manji deo testa, samo otvorena pitanja na koje učenik mora da odgovori.

Digitalizacija pregledanja testova je uvedena kako bi se izbegle eventualne greške u bodovanju i maksimalno smanjila mogućnost da neko od učenika bude oštećen.

Mala matura je kruna osmogodišnjeg školovanja i svi učenici moraju da je polažu. Đaci ne mogu da "padnu" na završnom ispitu čak i da osvoje nula bodova. Bodovanje je važno zbog upisa u željene srednje škole.

Preliminarni rezultati završnog ispita za osmake na nivou škole biće objavljeni 27. juna, u nedelju do 10 sati, a istog dana biće moguće uložiti žalbu i prigovore elektronskim putem i neposredno u školi.

Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni i dostupni javnosti u petak, 2. jula do 8 sati.

Komentari (0)

Srbija