Društvo

Šoštarić za Euronews Srbija: Radi se na aplikaciji koja će unapred da alarmira zagađenje vazduha u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/02/2022

-

22:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prema podacima sajta IQR stanovnici glavnog grada Srbije udišu vazduh koji je ocenjen kao nezdrav, dok kvalitet vazduha u Čačku ima ocenu oapasn po zdravlje. Osim Beograda među prvih pet gradova po zagađenosti su tu i Zagreb i Sarajevo. 

Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje objašnajva u razgovoru za Euronews Srbija da ovaj zavod razvija kompjutersku alatke koja se zasniva na veštačkoj inteligenciji koja će omogućiti predviđanje zagađenja nekoliko dana unapred.

"Beograd radi na tome da ta aplikacija zaživi i da mi možemo da već unapred da znamo kakav će kvalitet vazduha biti u narednih nekoliko dana. Mi na ovaj način zapravo možemo da radimo upravljanje kvalitetom vazduha. Na primer, ako znamo da će sutra biti veliko zagađenje onda će Saobraćajna policija da pošalje veći broj svojih pripadnika kako bi regulisali saobraćaj kako bi se brže odvijao, kao i da se poveća broj autobusa na javnim gradskim linijama", objašnjava Šoštarić.

Kaže da je glavni razlog zagađenosti vazduha to što su zbog hladnoće aktivna individualna ložišta koja su kod nas, objašnajva, glavni razlog ovakvom podatku.

"Nalazimo se u zimskom periodu gde dosta ljudi loži. Tu se spaljuju najrazličitija vrsta pre svega čvrstih goriva koji su često lošeg kvaliteta i tako dolazi do velikih emisija zagađujućih materija. Zimi meteorološki uslovi mogu da pogoduju zadržavanju zagađujućih materija u nižim slojevima atmosfere. Onda nihova koncetracija raste i tako dolazi do pogoršanja kvaliteta vazduha", kaže on.

Objašnjava da se zimi događaju epizode zagađenja, pa smo tako pre neki dan imali visok nivo koncentracije zagađujućih materija, ali su se meteorološki uslovi promenili i od tada je vazduh, dobar, vrlo dobar ili odličnog kvaliteta.

On je takođe podsetio da se na 15 mernim mesta u gradu kontroliše kvalitet vazduha.

"Na svakih sat vremena mi ažuriramo podatke na tim mestima, tako da građani praktično u realnom vremenu imaju sve potrebne informacije", kazao je on i dodao da postoji najava da se u skorijoj budućnosti nabavi još 20 mernih stanica koje bi preciznije merile kvalitet vazduha.

"Mi smo to ugovorili sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine o tome. Već smo primili pet automatskih mernih stanica koje su ušle u sistem, očekujemo da dobijemo još 15 stanica", rekao je Šoštarić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija