Društvo

Korona presek: U poslednja 24 sata više od 11.000 novozaraženih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/02/2022

-

15:36

Korona presek: U poslednja 24 sata više od 11.000 novozaraženih
Korona presek: U poslednja 24 sata više od 11.000 novozaraženih - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji su u poslednja 24 sata na koronavirus testirane 26.873 osobe, od čega je pozitivno bilo njih 11.439. Preminule su 63 osobe.

Hospitalizovano je 4.377 pacijenata, pd čega je na respiratorima 164.

Podsetimo, juče je bilo 10.602 pozitivnih, dok su 63 osobe preminule.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u našu zemlju danas stigao prvi kontingent leka protiv korona virusa Pakslovid, kompanije Fajzer. Srbija je prva zemlja kontinentalne Evrope kojoj je isporučen ovaj lek, i to deset dana nakon što je Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila njegovu upotrebu i stavljanje u promet.

Komisija Ministarstva zdravlja kojom presedava prof. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne bolesti, napravila je distributivnu listu na osnovu koje će lek biti raspoređen po zdravstvenim ustanovama.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar tom prilikom istakao je da vakcina ostaje i dalje primarno oružje u borbi sa virusom, a da je lek Pakslovid dodatni napor države da sačuva zdravlje građana.

"Mi se ne borimo za to da dođemo do toga da se neko razboli pa da se leči, već se borimo za to da ne dođe uopšte do toga nego da se ljudi vakcinišu i da ne dođu uopšte u fazu da moraju da koriste bilo koji lek. A ovo je neka naša odgovornost kao države i uspeh države koji smo obećali i koji ispunjavamo", rekao je Lončar.

Komentari (0)

Srbija