Društvo

Poruke mržnje na vaterpolo utakmici u Beogradu, još jedan incident na tribinama bez sankcija

Komentari

Autor: Jovana Stanković

08/02/2022

-

19:18

Poruke mržnje na vaterpolo utakmici u Beogradu, još jedan incident na tribinama bez sankcija
Poruke mržnje na vaterpolo utakmici u Beogradu, još jedan incident na tribinama bez sankcija - Copyright Printscreen YouTube/ FCRedStarBelgrade

veličina teksta

Aa Aa

Vaterpolo utakmicu između Crvene Zvezde i Šapca, koja je igrana u subotu na bazenu "Milan Gale Muškatirović" na Dorćolu, obeležio je ozbiljan incident kada su navijači Crvene Zvezde razvili transparet sa natpisom "Šiptar, Hrvat, Balija nisu naša bratija" upućen treneru vaterpolista "crveno-belih" Mirku Vičeviću i to samo zbog njegovog hrvatskog porekla.

Scene sa tribina sagovornici Euronews Srbija ocenjuju kao otvoreno raspirivanje mržnje, za koje je izostala bilo kakva sankcija - od samog sudije na utakmici, pa do nadležnih institucija. Ovaj nacionalistički ispad, kako su mnogi ocenili incident na utakmici, na kojoj se između ostalog skandiralo i osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, za sada nije dobio konkretan epilog - utakmica nije prekinuta, Više javno tužilaštvo u Beogradu navodi da se nisu stekli elementi krivičnog dela, Prekršajni sud nije dobio nalog za pokretanje postupka od MUP-a, a MUP poručuje da je policija obezbeđivala učesnike utakmice, ali da ih nije snimala.

Tako će, kako sada stvari stoje, još jedan izgred na tribinama proći bez sankcije ili eventualno uz prekršajne sankcije i disciplinsku kaznu orgnizatora, jer su jedine reakcije stigle iz Vaterpolo saveza Srbije koji su osudili ovakvo ponašanje i najavili pokretanje disciplinskog postupaka protiv odgovornih lica, kao i iz Vaterpolo kluba Crvena Zvezda. 

Iz Zvezde su naveli za Euronews Srbija da im je žao zbog toga što je utakmica koja je odigrana za vikned pala u drugi plan. Kako su rekli, Vičević je legenda vaterpolo sporta koji svojim sportskim zalaganjem može da pomogne klubu da ostvari zacrtane ciljeve za naredni period.

"VK Crvena Zvezda snosiće najveću odgovornost za pojavljivanje kluba i navijača u medijima koja nisu vezana za sport. U ime kluba i u svoje ime, se članu kluba, svom kolegi i prijatelju Mirku Vičeviću javno izvinjavam kao i celokupnoj sportskoj javnosti zbog uznemiravanja i pominnjanja Vičevića i Zvezde u medijima na ovaj način. Navijači koji su izneli svoj protest u toku utakmice mirno su napustili tribine, bez incidenata ili uvreda na račun prisutnih delegata, sudija i publike koja se zatekla na utakmici", navodi se u saopštenju.

Ipak, sami navijači su se incidentom koji je obeležio utakmicu pohvalili i na svom Jutjub kanalu s naslovom "Delije odlaze na vaterpolo da požele 'dobrodošlicu' novom treneru", bivšem reprezentativcu SR Jugoslavije, Srbije i Crne Gore. Pored ovog transparenta oni su crnogorskom stručnjaku hrvatskog porekla posvetili i stihove "Delije, delije 'ajmo svi u glas, Mirko Vičević, nikad deo nas."

Iz Višeg javnog tužilaštva u odgovoru za Euronews Srbija navode da je o događaju obavešten dežurni zamenik Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji je smatrao da se u radnjama učesnika događaja "nisu stekli elementi krivičnog dela izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti", već da ovaj transparent može da predstavlja kršenje Zakona o javnom redu i miru.

"Imajući u vidu, da je u konkretnom slučaju moglo da bude učinjeno protivpravno delo kojim se na javnom mestu ugrožava ili narušava javni red i mir, stvara uznemirenje ili ugrožava sigurnost građana, ometa kretanje građana na javnim mestima ili ostvarivanje njihovih prava i sloboda, vređa moral i ugrožava opšta sigurnost imovine, tužilaštvo smatra da su se u radnjama lica koja su istakla transparent, eventualno stekli elementi prekršaja protiv javnog reda i mira, zbog čega je dežurni zamenik javnog tužioca uputio policiju na konsultaciju sa dežurnim sudijom Prekršajnog suda", rečeno je iz ovog tužilaštva.

Iz MUP-a su takođe za Euronews Srbija ovo potvrdili navodeći da u "navedenom događaju nema elemenata krivičnog dela čije se gonjenje vrši po sluzbenoj dužnosti". Kako su naveli, policija je obezbeđivala učesnike utakmice, ali ih nije snimala. Kako su takođe rekli "policija je konsultovala i dežurnog sudiju za prekršaje Prekršajnog suda u Beogradu, koji se izjasnio da u navedenom događaju nema elemenata prekršaja".

Međutim, predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović rekla je za Tanjug da sudu iz policije još nije stigao zahtev za pokretanje postupka u ovom slučaju. Što se tiče navodne usmene konsultacije koje je policija obavila sa dežurnim sudijom za prekršaje, Ristanović ističe da usmene konsusltacije nisu obavezujuće niti zakonom propisane.

"Ukoliko smatra da je izvršen prekršaj, policija je dužna da podnese sudu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Ukoliko sudija smatra da nije nadležan za vođenje postupka oglasiće se stvarno nenadležnim, a onda o tome odlučuje Ustavni sud, ukazala je Ristanović.

"Institucije ključne, huligani nisu isto što i navijači"

Da su odgovor i reakcija nadležnih, na čelu sa Tužilaštvom, u ovom slučaju neophodni smatra pravnik i aktivista Milan Antonijević. On je u razgovoru za Euronews Srbija rekao da je ova institucija prva adresa na koju se treba obratiti kako bi se videlo da li će i kada država da reaguje na još jedno neprimerno ponašanje huligana na sportskim tribinama.

"Ovo je samo jedan od događaja u nizu koji bi trebalo da se procesuira. Tužilaštvo je nadležno da formira kaznenu politku i da reaguje na ovakve incidente, ne da ih kontaktiraju novinari. Njihova reakcija treba da bude poruka svima koji se neprimerno ponašaju na tribinama", smatra Antonijević.

On ukazuje da su sportsko ponašanje i navijanje odavno izgubili na svom i da tribine više nisu bezbedne.

"Država mora da reaguje da se ovakve stvari ne bi ponavljale. Ne treba da slušamo poruke mržnje na sportskim događajima. Ovo treba da bude mesto gde ljubitelji sporta treba da uživaju u njemu i da bez straha dovode decu na tribine koja od malena treba da se uče pravom sportskom duhu", dodaje. 

Sociolog sporta Dragan Koković kaže za Euronews Srbija da je incident u subotu zapravo ponašanje određene grupe i da to, kaže, nije ništa novo. Praksa je, objašnjava, da se to uglavnom dešava na fubalskim tribinama ali ovo je zapravo poruka da vrsta sporta nije presudna.

Sudija je mogao da prekine utakimicu

Kao i Antonijević, i on smatra da na svaki incident nadležni treba da reaguju, kako ne bi došlo do neke buduće ekslacije.

"Problem je što niko nije reagovao. To je nešto što može da se se prelije van tribina. Bilo je primera ranije da je za početak sudija reagovao i prekidao utakmicu. U ovom slučaju niko se tako nije ponašao. Ni sudija čak nije prvi reagovao. Odgovornost je takođe i na oraganizatoru događaja, ali ona nije komplentna. Dužne su nadležne institucije. U ovom slučaju niko ništa nije preduzeo ovim povodom", kaže Koković.

Sa druge strane Antonijević smatra da ovakva ponašanja nisu spontana, već naprotiv, unapred su iscenirana, kao i da ovde nije reč o potrebi mladih navijača da skrenu pažnju.

"Ovo je određeno slanje poruke koja je unapred dogovorena. Jednostavno, hteli su da pošalju poruku novom treneru da iz nekog razloga nije dobrodošao u Beograd", kaže Antonijević.

Koković ipak objašnjava da treba praviti razliku između navijačkog i huliganskog ponašanja, navodeći da se ovo od subote ne može svrstati pod navijačkim.

"Navijač voli svoj klub, strepi i navija. On želi da njego klub postiže uspehe i da uživa u njegovim utakmicama. Huligani, sa druge strane, koriste tirbine kako bi izazvali incidente, rade stvari koje na neki način idu njima u korist", objasnio je Koković.

Jedan je od najboljih igrača svoje generacije

Vičević će do kraja sezone predvoditi crveno-bele vaterpoliste, objavljeno je ranije na sajtu Vaterpolo kluba Crvena zvezda. Rođeni Kotoranin je na klupi zamenio dosadašnjeg trenera Aleksandra Filipovića. Jedan je od najboljih igrača planete svoje generacije je posle igračke karijere kao trener predvodio Kataro, sa kojim je osvojio LEN Kup 2010.godine i mlađe kategorije reprezentacije Crne Gore. 

Sa juniorskom reprezentacijom je osvojio zlato na Evropskom prvenstvu na Malti 2015.godine. Članovi te generacije bili su Bogdan Đurđić i Stefan Pješivac. Bio je kandidat za predsednika Vaterpolo saveza Crne Gore. Nakon neuspeha na Fajnal foru Kupa Srbije Aleksandar Filipović je podneo ostavku na mesto prvog trenera. Vičevića debi očekuje na drugom turniru Regionalne lige koji se održava na 25.maju od 21. do 23.januara.Vičević, svojevremeno jedan od najboljih vaterpolista planete, novi je trener Crvene zvezde do kraja sezone.

Serija incidenata bez kazne

Incident na tribinama bazena tek je poslednji u nizu - grupe huligana danima su obezbeđivale mural s likom haškog osuđenika Ratka Mladića u centru Beograda, policajci u Priboju su prilikom proslave pevali nacionalističke pesme i pozivali na ponavljanje "Vukovara i Srebrenice", dok je osamnaestogodišnjak na Božić ispred džamije pozivao na nacionalno motivisano nasilje. 

U većini slučajeva ovakvi incidenti prolaze uz blage kazne ili bez ikakvih sankcija iako krivični zakonik predviđa zatvorske kazne i za one koji "javno izlože poruzi lice ili grupu zbog pripadnosti određenoj rasi, boji kože, veri, nacionalnosti, etničkog porekla ili nekog drugog ličnog svojstva", ali i za one "koji izazivaju ili raspiruju nacionalnu, rasnu ili versku mržnju, ili netrpeljivost među narodima ili etničkim zajednicama koje žive u Srbiji".

Komentari (0)

Srbija