Društvo

Obnova kuće nacističkog saradnika na Kosovu stopirana, ali bura se ne stišava, Zurof za Euronews Srbija: Užasna greška

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

09/02/2022

-

12:39

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Program Ujedinjenih nacija za razvoj na Kosovu i Evropska unija obustavili su projekat restauracije kuće Džafera Deve, a odluka je stigla nakon reakcije dela međunarodne, kosovske i srpske javnosti u vezi sa najavom početka restauracije njegove kuće. Direktor jerusalimskog centra "SImon Vizental" rekao je za Euronews Srbija da je obnova kuće Džafera Deve bila užasna greška i da nacističkim kolaboracionistima nikad ne treba odati počast i ne treba ih veličati.

Inače, na ovom projektu je trebalo da rade UNDP, EU kao i kosovsko ministarstvo kulture, ali je do daljnjeg sve stopirano.

Istoričari za Euoronews Srbija navode da je Deva imao značajnu ulogu na početku Drugog svetskog rata. On je, navode, bio načelnik kosovskog sreza u nemačkoj okupacionoj zoni, a posle 1943. godine i stvaranja druge Prizrenske lige, ministar policije u Vladi tadašnje Albanije. Jedan od njih, istoričar Aleksandar Gudžić objašnjava da njegov puk počinio strašne zločine na prostoru Kosova i okoline.

"Džafer Deva je istaknuti predstavnik Albanaca koji je tokom Drugog svetskog rata sarađivao sa Vermahtom, regularnom vojskom nacističke Nemačke, jedan od osnivača kosovskog puka, dobrovoljačke milicije Albanaca, vojne formacije koja je počinila strašne zločine na prostoru Kosova i Metohije, Makedonije i Albanije", rekao je Gudžić.

I istoričar Jovan Aleksić ukazuje za Euronews Srbija da je najstrašnije zločine Deva činio protiv kosovskih Jevreja, kao i da je on najvećim delom odgovoran što su oni ubijani u velikom broju.

"Ne zaboravimo da je Kosovska Mitrovica bila mesto gde je živeo veliki broj Jevreja, između dva svetska rata, a da je posle toga u ovom mestu ostalo 47 Jevreja, koji su se kasnije odseili u Izrael. Dakle, uništenje jevrejskog lokalnog stanovnišva, delo je između ostalog Džafera Deve", smatra Aleksić.

Euronews/Printscreen

 

Gudžić dodaje da je Deva jedina osoba sa prosora Kosova i Metohije za koju se vezuju brojni zločini i nasilja iz Drugog svetskog rata.

"Stradanje kosovskomitrovačkih Jevreja je počelo još u prvim danima okupacije, već 20. maja 1941. godine. Džafer Deva je izdao jednu naredbu kojom se oduzima sva imovina kosovskomitrovačkih Jevreja. Kosovski puk, Skenderneg, albanska milicija, koji je osnovan decembra 1944. godine, počinila je strašne zločine nad Srbima u Peći i okolini. Dakle, jedna osoba za koju se vezuju brojni zločini i nasilja", kaže Gudžić.

Inače, oko 500 Jevreja iz Kosovske Mitrovice i okoline, deportovani su u logore u Starom sajmištu i Jajincimaje gde su ugušeni u dušegupkama, a na put smrti su ih, kako tvrdi, kustos Muzeja žrtava genocida u Beogradu, Stefan Radojković, poslali upravo Džafer Deva i Redžep Mitrovica, koji su od strane novih kosovskih institucija proglašeni nacionalnim herojima.

Efraim Zurof: Organizacijue mogu da pronađu ozbiljne izvore

Direktor jerusalimskog centra "SImon Vizental" rekao je za Euronews Srbija da je obnova kuće Džafera Deve bila užasna greška i da nacističkim kolaboracionistima nikad ne treba odati počast i ne treba ih veličati. Zadovoljan je što je brzo preduzeti koraci.

Euronews

"Zato se uzdamo u istoričare, na poštenje i istinitost činjenica koje predstavljaju. Imate svuda te probleme. Možete da razgovarate sa Hrvatima i neki će vam reći da u Jasenovcu niko nije ubijen tokom Drugog svetskog rata i da je tek posle rata to postao koncentracioni logor i to za ustaše. Naravno, to je apsurd. Mogu vam dati i druge primere, kao što je Litvanija. Jonas Norejka, koji je bio povezan sa nacistima na severozapadu zemlje imao je glavnu ulogu u masovnim ubistvima na hiljada Jevreja. On je nacionalni heroj, školu su nazvali po njemu, itd. Ima toga i u drugim zemljama. Da porazimo te laži možemo samo prikazom činjenica i da vodimo računa o istinitosti istorijskog narativa", poručuje Zurof.

On kaže da neke zemlje i dalje glorifikuju neke ljude, a kao primer je naveo Ukrajinu. "Glorifikuju Banderu čiji su ljudi ubili hiljade Jevreja i možda još više Poljaka. I sada kada se Ukrajina suočava sa problemima sa Rusijom, niko neće da se bavi strašnom stvarima koje su neki Ukrajinci činili tokom II svetskog rata i Holokausta", rekao je Zurof. 

Nakon najave i reakcija, EU i UNDP obustavile projekat 

Upravo zbog reakcija i iznošenja istorijskih činjenica koje su vezne za Devu i njegovo delovanje tokom Drgugog svetskog rata, program UN za razvoj i EU obustavili su rad na lokaciji u južnom delu Kosovske Mitrovice koja se povezuje sa njim, navodi se u zajedničkoj izjavi UNDP-a i EU, koje je objaveljno na sajtu EU za KiM. 

U zajedničkoj objavi preko Fejsbuka, UNDP i EU u Prištini naveli su da su pažljivo slušali zabrinute reakcije posle najave restauracije mesta kulturnog nasleđa u Mitrovici povezanog sa prethodnim vlasnikom Džaferom Devom, o čijoj se prošlosti kao saradnika nacista mnogo komentarisalo poslednjih nekoliko dana.

"UNDP je zajedno sa EU obustavio rad na lokaciji. U kontaktu smo sa svim uključenim stranama i ponovo procenjujemo našu ulogu i doprinos, uključujući mogućnost da se trenutna kontroverza iskoristi kao pravovremena prilika da se otvoreno pozabavimo prošlošću kroz otvorene diskusije i konsultacije svih relevantnih zajednica", navodi se u saopštenju.

Reagovao je i Muzej žrtava genocida koji je izrazio oštru i odlučnu osudu i zabrinutost zbog početka procesa izvođenja mera "zaštite na objektu kuće ratnog zločinca Džafera Ibrahima Deve u Kosovskoj Mitrovici (AP Kosovo i Metohija)".

U saopštenju se navodi da prenamena tog objekta u regionalni centar za kulturne aktivnosti Kosovske Mitrovice u okviru projekta "Kulturno nasleđe kao pokretačka sila dijaloga među zajednicama i društvene kohezije" u najmanju ruku izaziva podozrenje ne-albanskih zajednica Kosovske Mitrovice u iskrenost pomenutog projekta.  

"U najgorem slučaju, čitav ovaj postupak predstavlja pokušaj zasnivanja procesa pomirenja među albanskom i drugim ne-albanskim zajednicama (u ovom slučaju, srpskom i jevrejskom) na činjenici da je za uzor skladnog, tolerantnog i mirnog međuetničkog života na Kosovu i Metohiji istaknuta osoba čija su dela tokom Drugog svetskog rata bila sve samo ne pokretačka sila dijaloga među zajednicama i njihove društvene kohezije", stoji u saopštenju. 

Komentari (0)

Srbija