Društvo

Zurof o obnovi kuće Džafera Deve: Odavanje počasti saradniku nacista ruganje žrtvama

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2022

-

19:58

Zurof o obnovi kuće Džafera Deve: Odavanje počasti saradniku nacista ruganje žrtvama
Zurof o obnovi kuće Džafera Deve: Odavanje počasti saradniku nacista ruganje žrtvama - Copyright EPA/ VALDRIN XHEMAJ

veličina teksta

Aa Aa

Direktor izraelskog Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof izjavio je da inicijativa da se na severu Kosova obnovi kuća Džaferu Devi, odanom saradniku nacista, predstavlja ruganje žrtvama nacista i njihovih lokalnih kolaboracionista.

Zurof je u za Kosovo Onlajn, povodom projekta obnove kuće Džafera Deve napisao i da je Deva bio odani saradnik nacista, odgovoran za ubistvo desetina antifašista u Tirani 1944, za regrutovanje kosovskih Albanaca u odrede “Waffen-SS”, kao i da je nastojao da se izvrši genocid nad Slovenima na Kosovu.

"Hvala što ste me upozorili na ovaj apsolutno šokantan projekat UNDP-a i EU. Sutra planiram da napišem snažno protestno pismo ambasadoru EU u Izraelu i Katerini fon Šnurbajn, ambasadorki EU zaduženoj za borbu protiv antisemitizma”, rekao je Zurof.

EU i UNDP, zajedno sa kosovskim ministarstvom kulture, omladine i sporta, započeli su restauraciju kuće Džafera Deve u Južnoj Mitroviici.

Taj projekat, kako su objasnili, ima za cilj da "doprinese stabilnosti i miru“.

Po obnovi, kako su predvideli, kuća treba da služi za kulturne i društvene događaje, dok će na prvom i drugom spratu biti smešten Regionalni centar za kulturno nasleđe.

Gradonačelnik Severne Kosovske Mitrovice Milan Radojević poručio je da je šokantno i neverovatno da Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u južnom delu Kosovske Mitrovice rekonstruiše kuću Džafera Deve, ozloglašenog naciste i kolaboracioniste u Drugom svetskom ratu, i pozvao na otkazivanje ovog projekta.

Radojević je na svom Fejsbuk nalogu naglasio da su "istorijske činjenice nepobitne" i pozvao EU i UNDP da otkažu ovaj projekat.

Mediji su ranije preneli da je Misija UNDP-a na KiM počela restauratorske radove u na kući nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve u Kosovskoj Mitrovici. Obnova će biti obavljena u okviru projekta Evropske unije ''Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i socijalne kohezije", naveo je RTS.

Obnovu Devine kuće, osim UNDP-a, podržali su i ministarstvo kulture, omladine i sporta privremenih prištinskih institucija i Kancelarija EU u Prištini.

Komentari (0)

Srbija